Συστάσεις του ΕΣΡ στα ΜΜΕ: «Μνημείο ντροπής η ανακοίνωση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Συστάσεις του ΕΣΡ στα ΜΜΕ: «Μνημείο ντροπής η ανακοίνωση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το ΕΣΡ ζητά να ασκηθεί η «δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας».

Συστάσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απηύθυνε το ΕΣΡ, αναφορικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, με μια ανακοίνωση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση για το δυστύχημα στα Τέμπη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, απευθύνεται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και «εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας» της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών.

Με αυτή, το ΕΣΡ ζητά να ασκηθεί η δέουσα εποπτεία, κατά την παρουσίαση της τραγωδίας στα Τέμπη, προκειμένου τα ΜΜΕ να μην συμβάλουν στην «πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό», ιδίως στους ανήλικους και περαιτέρω οδύνης στους πενθούντες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, του άρθρου 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000 και των άρθρων 5 παρ. 1 εδ. β και 7 παρ. 1 και παρ. 2 του Π.Δ./τος 77/2003, σας παρακαλώ να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΣΡ, για την ανακοίνωση για τα Τέμπη

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά χαρακτήρισαν «προκλητική» τη στάση του ΕΣΡ.

«Η σημερινή ανακοίνωση-σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανεξάρτητη αρχή. Το ΕΣΡ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ανίκανο να υπηρετήσει ακόμα και τον συνταγματικό του ρόλο, αυτόν της εποπτείας των ΜΜΕ, καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν!», αναφέρουν στην κοινή γραπτή δήλωσή τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανέναν πανικό δεν νιώθουν οι πολίτες και οι νέοι της χώρας. Το αποδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες με τη στάση και τις πράξεις τους. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, παραπληροφορώντας και συσκοτίζοντας. Γι’ αυτούς το ΕΣΡ θα κάνει κάτι;», αναφέρουν σε άλλο σημείο της δήλωσής τους.

Οι κ.κ. Κάτσης και Γκαρά σχολιάζουν πως το ΕΣΡ κινήθηκε «στο και πέντε», για να «μην παρουσιάζεται η οδύνη και οι αντιδράσεις των πολιτών στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα».

«Την ίδια ώρα που επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί οι οποίοι μάλιστα προκάλεσαν την κοινή αντίδραση των δημοσιογραφικών σωματείων της χώρας», σημειώνουν οι δύο βουλευτές, που σχολιάζουν πως παρά το ότι το ΕΣΡ είναι συνταγματικά ανεξάρτητη αρχή «φαίνεται να λειτουργεί ως κυβερνητικός βραχίονας».