Με την Penny θα κολλήσεις άσχημα! (vid)

Με την Penny θα κολλήσεις άσχημα! (vid)
Η ράπερ από τη Θεσσαλονίκη δείχνει τι σημαίνει ραπ το 2023. Τρομερό flow που θα σε κάνει κομμάτια.

Κάποιος ράπερ είπε κάτι για ντριλιές. Σωστός. Παίζει πολύ στη νέα χιπ-χοπ σκηνή. Βαράνε οι ντριλιές και νιώθεις πώς είσαι στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Σικάγο και της Μ. Βρετανίας. Στα Βαλκάνια, όμως, είσαι. Κάποιος έγραψε ότι οι γυναίκες συμμετέχουν στο drill από την έναρξη του. Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση της η τύπισσα που καταργεί σύνορα και προκαταλήψεις. Ναι, υπάρχει γυναικείο ραπ και είναι καλό. Ναι, έχει να δώσει πολλά και διαφορετικά και να ενταχθεί ομαλά στον ανδροκρατούμενο κόσμο. Η πρώτη μας «ανακάλυψη» ήταν η Mi55t και τώρα η Penny. Ο ήχος και το ύφος βγαίνει από τα στενά της Θεσσαλονίκης. Οι στίχοι είναι του τώρα, των θυμάτων, των δυνατών γυναικών, των σωστών αντρών, της κοινωνίας που πασχίζει να κρατηθεί όρθια. Η φωνή δεν έχει σύνορα και φύλα και η αποφασιστικότητα είναι που μετράει. Η Penny τα τιμά τα φουστάνια της (το λέει και η ίδια) και την καταγωγή του ραπ. Πάντα ήταν εκεί οι γυναίκες, πάντα στην προσπάθεια να ακουστεί η αγωνία του δρόμου και το ατόμου. Η καλλιτέχνιδα εκφράζει πολλές γυναίκες, εισπράττει τον σεβασμό των αντρών και αξίζει να γράψουμε και δυο και τρία και χίλια δεκατρία λόγια γι’ αυτήν. Το rap game βρήκε μια μεγάλη παίκτρια!

Φρεσκάδα, εξέλιξη, ανησυχία


Ξέρετε τι σημαίνει ραπ; Ξέρετε τι σημαίνει να καταρρίπτεις τα στερεότυπα και να δίνεις σύγχρονο, ουσιαστικό, ραπ; Ξέρετε πώς είναι να παιδεύεις τον ήχο, τον στίχο, τα μηνύματα που σου στέλνει η κοινωνία; Ξέρετε γιατί ξεχωρίζει η Penny; Γιατί δίνει απαντήσεις σε όλα τα προηγούμενα, αποπνέει φρεσκάδα, εξέλιξη και αληθινή ανησυχία. Η ανάγνωση της στο καθημερινό, στο βιωματικό, στον εσωτερικό λόγο, είναι τέτοια που δίνει κομματάρες όπως το «Cabaret De Lumiere». Το κομμάτι (και κλιπ) που δείχνει ακριβώς το πολύπτυχο ταλέντο της εν λόγω καλλιτέχνιδας. Η οπτική μεταμόρφωση και κυρίως η ακουστική είναι που την κάνουν ελκυστική, ατρόμητη και επιθετική. Το άνετο και σίγουρο ύφος περνά μέσα από δυνατούς στίχους κι ένα μπιτ που σε βυθίζει στην πιο εθιστική παραίσθηση. Το flow της σε εντυπωσιάζει. Σου δημιουργεί την αίσθηση του μεταξιού που τυλίγεται στον λαιμό και αργά σου προκαλεί ασφυξία! Σε τίποτα δεν υστερεί η δουλειά της. Υπάρχει λυρισμός, σκληρός ρεαλισμός, αυθεντικό ραπ δηλαδή. Αν γράφουμε τον όρο γυναίκειο ραπ, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μάθουν όλοι ότι το παιχνίδι παίζεται το ίδιο καλά και από τις γυναίκες. Κανείς δεν δικαιούται να αμφιβάλλει πια και να είναι προκατειλημμένος, κανείς!

Τίποτα δεν τη σταματά!


Αυτή η ράπερ έχει πολλά να δώσει. Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο της LP με τίτλο «Cabaret De Lumiere», το επιστέγασμα της μέχρι τώρα πορείας της. Το έμφυλο, το κοινωνικό, το βιωματικό, το μαχητικό που ξεπερνά την ατομική battle απεύθυνση. Το άλμπουμ περιέχει εννιά κομμάτια και τις παραγωγές υπογράφουν οι: Argy W, Saro, Gojix, Arkay, Smintzis, RIGAS, odpein, Lindo. Φυσικά έχουν προηγηθεί πολύ δυνατά σινγκλ. Ακούς το «Όνομα» και καταλαβαίνεις τον λόγο ύπαρξης της ραπ. Ο λόγος που μασάει σεξιστές, φασίστες, καταπιεστές και τους φτύνει σε χίλια κομμάτια. Μετά έρχεται το «Rotonda» και δεν μπορείς να προσπεράσεις τον ρυθμό και τα «καυτά» λόγια. Μετά το «Vasilissis» και νιώθεις τον λόγο να μεγαλώνει, να αποκτά όγκο και το ραπ να σε χτυπά σαν αγριεμένο κύμα. Η δυναμική της Penny είναι μεγάλη και όριο δεν φαίνεται να υπάρχει. Η αλήθεια του ύφους και του λόγου της σε κάνει ακροατή, σε κάνει να τη σέβεσαι, να τη θαυμάζεις. Η Penny έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και δεν τη σταματάει τίποτα! Η εξέλιξη της δείχνει ασταμάτητη και αρκεί να την ανακαλύψετε.

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:
«Σε λίγο θα μιλάνε όλοι για την Penny, το νέο γυναικείο όνομα του ελληνικού ραπ». [Φίλιππα Δημητριάδη, oneofus.gr]

«Ξέρεις τι σημαίνει "drill", "dubstep", "kwaito"; Λεξικό νέων μουσικών όρων» [M. Hulot, Lifo.gr]