Το ραβασάκι του ερωτοχτυπημένου αεροπειρατή: «Παις στον πιλότω να πάει στην Florida, αλιός, θα κάνη μπουμ το αεροπλανάκι»

Newsroom
Το ραβασάκι του ερωτοχτυπημένου αεροπειρατή: «Παις στον πιλότω να πάει στην Florida, αλιός, θα κάνη μπουμ το αεροπλανάκι»
Στις 10 Φεβρουαρίου 1984 ένας 20χρονος επιχείρησε να κάνει αεροπειρατεία στο «Boeing 707» της Ολυμπιακός που αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε ερωτικά κίνητρα.

Σαν σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου 1984 στο «Boeing 707» της Ολυμπιακής που εκτελούσε την πτήση Ηράκλειο-Αθήνα, προκλήθηκε πανικός. Οι 181 επιβάτες βίωσαν μια απίστευτη περιπέτεια από έναν 20χρονο αεροπειρατή που επιχείρησε να καταλάβει το αεροπλάνο. «Παις στον πιλότω να πάει στην Florida USA Ameriki, αλιός, αν δεν πάη, θα κάνη μπουμ το αεροπλανάκι», έγραφε στο σημείωμά του.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, επρόκειτο για έναν ακίνδυνο ερωτοχτυπημένο νεαρό, ο οποίος το μόνο που επεδίωκε ήταν να πάει στην αγαπημένη του στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Δε διέθετε ούτε όπλο, ούτε εκρηκτικά, όπως ισχυριζόταν.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου» λίγο μετά τις 10 το πρωί, το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Μήλο, όταν ένας φροντιστής μετέφερε το σημείωμα του αεροπειρατή στον πιλότο. Μεταξύ άλλων, ο ανορθόγραφος ληστής των αιθέρων, έγραφε: «Νεότερα στο δρόμο ή στο τέλος. Μι κάνεται ότι δεν ακούτε, γιατή δεν έχω τίποτα να πατήσω το κουμπάκι».

Ο έμπειρος κυβερνήτης ειδοποίησε αμέσως το πλήρωμα καμπίνας, να πιάσουν κουβέντα στον 20χρονο. Η παγίδα για τη σύλληψή του μόλις είχε αρχίσει. Ειδοποίησε τον Πύργο του αεροδρομίου στο Ελληνικό για πιθανή αεροπειρατεία και ζήτησε να στείλουν στο σημείο, που θα σταθμεύσει, τρία ασθενοφόρα. Ακολούθησε κινητοποίηση των Αρχών του αεροδρομίου και όλοι, πλέον, περίμεναν την προσγείωση.

Στις 10:30 ακριβώς το αεροπλάνο έφτασε στο Ελληνικό. Ακολουθούμενο από πυροσβεστικά και τρία ασθενοφόρα, στάθμευσε στην άκρη ενός ανενεργού διαδρόμου προσγείωσης. Παράλληλα, οι συνοδοί και οι φροντιστές είχαν ενημερώσει, με έμμεσο τρόπο, τον νεαρό αεροπειρατή, ότι στο αεροπλάνο υπήρχαν τρεις ασθενείς, που έπρεπε να αποβιβαστούν άμεσα. Την ίδια ώρα, από την καταπακτή της ατράκτου, γλίστρησε μες το πιλοτήριο ο αστυνόμος, φορώντας το σακάκι του συγκυβερνήτη.

Ο κυβερνήτης ειδοποίησε τον 20χρονο αεροπειρατή να παραστεί στο πιλοτήριο. Μόλις εκείνος εμφανίστηκε στην πόρτα του κόκπιτ, αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του αστυνομικού και παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Έξαλλοι επιβάτες, μόλις είδαν ότι ο δράστης συνελήφθη, έτρεξαν κατά πάνω του να τον λιντσάρουν. Η τσάντα με τα «εκρηκτικά» πετάχτηκε μακριά από το αεροπλάνο, αν και αποδείχτηκε ότι περιείχε μόνο προσωπικά αντικείμενα του δράστη.

Οι περιγραφές των επιβατών

Η κ. Γεωργία ήταν μία από τους επιβάτες του Boeing. Μεταξύ άλλων περιέγραψε: «Στα μισά της διαδρομής είδα τον νεαρό που καθόταν στη διπλανή σειρά να σηκώνεται και να πηγαίνει μπροστά με μια βαλιτσούλα στο χέρι. Γυρίζω και λέω στη διπλανή μου “Γίνεται αεροπειρατεία..”. Τα έχασε η γυναίκα. Σε λίγο γύρισε ο νεαρός στη θέση του και αμέσως μετά ήρθε ο φροντιστής και τον άκουσα που του είπε “Κύριε εντάξει. Θα σταματήσουμε μόνον για ανεφοδιασμό καυσίμων και πείτε μου τον προορισμό”. Όταν φτάσαμε, ο νεαρός σηκώθηκε και πήγε πάλι μπροστά. Σε λίγο τον εξουδετέρωσαν και δύο κυρίες λιποθύμησαν από το φόβο τους».

Η κυρία Μαριάνθη, ήταν μία από αυτές. Δήλωσε: «Όταν πετούσαμε είχα δει τον νεαρό, που έβγαλε ένα χαρτί και το έδωσε στον φροντιστή. Τον άκουσα που είπε “Ό,τι γράφει να κάνει”. Όταν σταματήσαμε και πήγε μπροστά είδα που τον έβγαζαν έξω και τον δέρνανε».

«Το έκανα επειδή αγαπάω μια κοπέλα»

Ο ίδιος ο αεροπειρατής περιέγραψε το σχέδιό του στους δημοσιογράφους των ΝΕΩΝ: «Ό,τι έκανα το έκανα γιατί αγαπάω μια κοπέλα, που τώρα δεν βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στην Αμερική. Δε θα ήθελα να σας πω το όνομά της».

– Πότε πήρατε την απόφαση;

«Στο Ηράκλειο πήγα για δουλειές την Τετάρτη. Το σκέφτηκα την Τετάρτη το βράδυ στο ξενοδοχείο που έμεινα. Η αλήθεια είναι πως δεν πίστευα ότι θα έπιανε το κόλπο, ακόμη και όταν ήμουν μέσα στο αεροπλάνο. Μέχρι που ήρθε ο φροντιστής και μου είπε “Εντάξει θα γίνει αυτό που θέλετε”. Πίστευα πως αν έφτανα στην Αμερική θα μπορούσα να δω την κοπέλα μου. Είμαι λογοδοσμένος και το καλοκαίρι ήμασταν μαζί εδώ στην Αθήνα. Ζητάω συγγνώμη απ’ όλους τους επιβάτες του αεροπλάνου. Με το δίκιο τους οι άνθρωποι μου όρμησαν και με χτυπούσαν».