Κολομβιανός συνελήφθη τρεις φορές λόγω συνωνυμίας με αρχηγό καρτέλ ναρκωτικών

Newsroom
Κολομβιανός συνελήφθη τρεις φορές λόγω συνωνυμίας με αρχηγό καρτέλ ναρκωτικών
Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν στις αρχές του μήνα, όταν ο άνδρας επέστρεψε στην πατρίδα του, την Κολομβία, για να δει τον άρρωστο πατέρα του.

Ένας Κολομβιανός είχε την ατυχία να μπει στη φυλακή τρεις φορές τα τελευταία 13 χρόνια επειδή έχει το ίδιο όνομα με έναν καταζητούμενο αρχηγό καρτέλ ναρκωτικών.

O λόγος για τον Ρενέ Μαρτίνεζ Γκουτιέρεζ, 46 ετών, έναν ήρεμο οικογενειάρχη με καθαρό ποινικό μητρώο. Το μεγάλο πρόβλημα του Ρενέ όμως είναι ότι μοιράζεται το ίδιο όνομα με έναν Περουβιανό έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος αναζητείται σε όλο το κόσμο και αυτή είναι η αιτία που ο 46χρονος έχει συλληφθεί τρεις φορές τα τελευταία 13 χρόνια, όπως αναφέρει το odditycentral.

Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν στις αρχές του μήνα, όταν ο άνδρας επέστρεψε στην πατρίδα του, την Κολομβία, για να δει τον πατέρα του που είχε μια περιπέτεια με την υγεία του.

Ο Ρενέ συνελήφθη μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στην Μπογκοτά και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή για πράγματα που δεν διέπραξε ποτέ.

Η πρώτη φορά που ο Γκουτιέρεζ αντιμετώπισε προβλήματα με το νόμο λόγω του ονόματός του ήταν το 2010 όταν πήγε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα στη Μπογκοτά της Κολομβίας για να ζητήσει το δικαστικό του μητρώο προκειμένου να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Όταν έλεγξε τα αρχεία του, η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Ρενέ Μαρτίνεζ Γκουτιέρεζ είχε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από το Περού, επομένως κρατήθηκε παράνομα για οκτώ ημέρες.

Τελικά, ο Κολομβιανός αφέθηκε ελεύθερος. Πήγε στην Πρεσβεία του Περού, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ιντερπόλ, αλλά καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν μπόρεσε να του εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Όλοι υποστήριξαν ότι η σύλληψή του οφειλόταν σε μια ατυχή σύμπτωση ονόματος.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη του σύλληψη, ο Ρενέ Μαρτίνεζ Γκουτιέρεζ κλήθηκε για άλλη μια φορά σε αστυνομικό τμήμα της Μπογκοτά ως μάρτυρας, μετά από ληστεία του χώρου εργασίας του. Υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει μόνο μια δήλωση για το τι είχε συμβεί, αλλά όταν η αστυνομία έλεγξε το όνομά του στη βάση δεδομένων, τον μπέρδεψαν για άλλη μια φορά με τον καταζητούμενο Περουβιανό βαρόνο ναρκωτικών. Αυτή τη φορά, πέρασε δύο μήνες με εγκληματίες στη διαβόητη φυλακή Λα Πικότα της Κολομβίας έως ότου οι περουβιανές αρχές επιβεβαίωσαν τελικά ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που αναζητούσαν.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Γκουτιέρεζ αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει να καταλήξει στη φυλακή στο μέλλον ήταν να φύγει από τη χώρα και να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν εκεί το 2012.

Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι του 46χρονου άνδρα επιβεβαιώθηκαν μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στην Μπογκοτά. Οι πράκτορες της Interpol επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο αμέσως αφού σταμάτησε στον αεροδιάδρομο, του ζήτησαν την ταυτότητά του και αφού επιβεβαίωσαν το όνομά του, τον συνόδευσαν μακριά. Τελικά μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Λος Μαρτίνες όπου κρατείται από τότε. Τα προβλήματά του με το νόμο φαινόταν ότι τα είχε αφήσει πίσω του, αλλά στις αρχές του 2023, ο Ρενέ έμαθε ότι ο ηλικιωμένος πατέρας του δεν αισθανόταν καθόλου καλά, γι′ αυτό αποφάσισε να τον επισκεφθεί, πιστεύοντας ότι θα είχε λυθεί η παρεξήγηση.

Δυστυχώς, ο πατέρας του Ρενέ πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση, οπότε δεν πρόλαβε να τον αποχαιρέτησε. Για άλλη μια φορά, ο ίδιος και η οικογένειά του περιμένουν τις περουβιανές αρχές να διατυπώσουν το αίτημα έκδοσης και να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι ο άνθρωπος που ψάχνουν.