Netflix: Τι θα ισχύει πλέον για όσους μοιράζονται τη συνδρομή τους

Παύλος Παπαπαύλου
Netflix: Τι θα ισχύει πλέον για όσους μοιράζονται τη συνδρομή τους
Ανάλυση της νέας κατάστασης για την δημοφιλή πλατφόρμα video streaming.

To Netflix φαίνεται πως έχει πάρει απόφαση να μειώσει το φαινόμενο διαμοιρασμού κωδικών λογαριασμού και έτσι άρχισε να επικοινωνεί επίσημα τις κινήσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη των περιορισμών έχει οριστεί κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο και πλέον έχει αναρτήσει και μια σχετική σελίδα με πληροφορίες που είναι μεταφρασμένη και στη γλώσσα μας (άρα σημαίνει πως σύντομα οι νέοι όροι θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας).

Όπως φαίνεται λοιπόν, ένας λογαριασμός Netflix θα περιορίζεται στη χρήση εντός του ίδιου σπιτιού και από άτομα που μένουν στον ίδιο χώρο με αυτόν που έχει στα στοιχεία του το account (οι συσκευές θα αναγνωρίζονται από την IP, την Mac Address και άλλα μοναδικά στοιχεία). Όλες οι υπόλοιπες συσκευές που εμφανίζονται εκτός αυτού του χώρου θα πρέπει να συνδέονται στο Netflix τουλάχιστον μία φορά κάθε 31 ημέρες.

Το Netflix είναι ξεκάθαρο πως άτομα που δεν μένουν στον ίδιο χώρο με τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού θα πρέπει να φτιάξουν το δικό τους account και να πληρώνουν ξεχωριστή συνδρομή. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα είδαμε στις πρώτες αγορές που εμφανίστηκαν αυτοί οι περιορισμοί, δεν υπάρχει κάποια προσφορά, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να κάνει εγγραφή σε ένα από τα υπάρχοντα διαθέσιμα πακέτα (που ξεκινούν από τα €7,99/μήνα και φτάνουν έως και τα €13,99).

Στην περίπτωση που ένας συνδρομητής προσπαθήσει να συνδεθεί με τη συσκευή του από μια διαφορετική τοποθεσία, τότε το Netflix μπορεί μέχρι και να την αποκλείσει από τη σύνδεση στο λογαριασμό. Ωστόσο, υπάρχει και η εναλλακτική χρήση ενός προσωρινού κωδικού που μπορεί να αξιοποιηθεί maximum για 7 ημέρες. Αν τώρα ο συνδρομητής ταξιδεύει στο εξωτερικό, θα μπορεί να συνδέεται στο λογαριασμό του, με μια διαδικασία επιβεβαίωσης που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή.

Αναλυτικά, το Q&A του Netflix για το θέμα δίνει τις παρακάτω απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Κοινή χρήση του Netflix με άτομο που δεν ζει μαζί σας
Τα άτομα που δεν μένουν στο σπίτι σας θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον δικό τους λογαριασμό για να βλέπουν Netflix. Η εγγραφή στο Netflix γίνεται εύκολα και παρέχουμε διάφορα προγράμματα. Όπως πάντοτε, τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πρόγραμμα ή να ακυρώσουν ανά πάσα στιγμή. Όταν μια συσκευή εκτός του σπιτιού σας συνδέεται σε έναν λογαριασμό ή εάν χρησιμοποιείται σταθερά, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επαληθεύσετε αυτήν τη συσκευή προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του Netflix ή να αλλάξετε το σπίτι με Netflix σας. Το κάνουμε αυτό για να επιβεβαιώσουμε ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό έχει εξουσιοδοτηθεί για αυτό. Δείτε την ενότητα "Επαλήθευση συσκευής" παρακάτω για λεπτομέρειες. Η Netflix δεν θα σας χρεώσει αυτόματα εάν μοιραστείτε τον λογαριασμό σας με κάποιον που δεν ζει μαζί σας.

Επαλήθευση συσκευής
Όταν κάποιος συνδέεται στον λογαριασμό σας από συσκευή που δεν σχετίζεται με το σπίτι με Netflix ή εάν υπάρξει πρόσβαση στον λογαριασμό σας σταθερά από μια τοποθεσία εκτός του σπιτιού σας, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε αυτήν τη συσκευή προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του Netflix. Το κάνουμε αυτό για να επιβεβαιώσουμε ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό έχει εξουσιοδοτηθεί για αυτό. Για να επιβεβαιώσετε μια συσκευή:
1) Το Netflix στέλνει έναν σύνδεσμο με τη διεύθυνση email ή τον αριθμό τηλεφώνου που έχει συσχετιστεί με τον κύριο κάτοχο του λογαριασμού.
2) Ο σύνδεσμος ανοίγει μια σελίδα με 4ψήφιο κωδικό επαλήθευσης.
3) Ο κωδικός πρέπει να εισαχθεί στη συσκευή που τον ζήτησε εντός 15 λεπτών. Αν ο κωδικός έληξε, πρέπει να ζητήσετε νέο κωδικό επαλήθευσης από τη συσκευή.
4) Αφού αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του Netflix.
5) Η επαλήθευση συσκευής μπορεί να απαιτείται περιοδικά.
Αν υποψιάζεστε ότι γίνεται μη εξουσιοδοτημένη χρήση του λογαριασμού σας, συνιστούμε να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας άμεσα. Μπορείτε επίσης να αποσυνδεθείτε από όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτόν.

Χρήση του Netflix ενώ ταξιδεύετε προς ή από μια διαφορετική τοποθεσία
Εάν ταξιδεύετε ή μετακινείστε μεταξύ δύο διαφορετικών σπιτιών, θέλουμε να μπορείτε να απολαύσετε το Netflix οπουδήποτε και κατά οποιαδήποτε στιγμή. Αν είστε ο κύριος κάτοχος του λογαριασμού (ή ζείτε μαζί του), δεν θα χρειαστεί να επαληθεύσετε τη συσκευή σας για να δείτε Netflix. Εάν λείπετε από το σπίτι με Netflix για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να σας ζητηθεί κατά καιρούς να επαληθεύσετε τη συσκευή που χρησιμοποιείτε. Σας ζητάμε επαλήθευση για να βεβαιωθούμε ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό έχει εξουσιοδοτηθεί για αυτό. Η επαλήθευση της συσκευής γίνεται γρήγορα και απλά. Δείτε την ενότητα "Επαλήθευση συσκευής" παραπάνω για λεπτομέρειες.

Απενεργοποιήστε την επαλήθευση συσκευής
Όσο η συσκευή που χρησιμοποιείται για την προβολή του Netflix χρησιμοποιεί τη σύνδεση του σπιτιού του κύριου κατόχου λογαριασμού, δεν θα απαιτείται επαλήθευση. Εάν ένας λογαριασμός του Netflix χρησιμοποιείται από μια συσκευή που δεν συνδέεται με σπίτι του κύριου κατόχου λογαριασμού, η συσκευή θα πρέπει να επαληθευτεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του Netflix. Το κάνουμε αυτό για να επιβεβαιώσουμε ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό είναι εξουσιοδοτημένη για αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή στο Netflix γίνεται εύκολα και παρέχουμε διάφορα προγράμματα. Όπως πάντοτε, τα μέλη μπορούν να αλλάζουν προγράμματα ή να ακυρώσουν τη συνδρομή τους ανά πάσα στιγμή.

Πώς εντοπίζει το Netflix τις συσκευές σε ένα σπίτι
Χρησιμοποιούμε πληροφορίες όπως οι διευθύνσεις IP, τα αναγνωριστικά συσκευής και η δραστηριότητα λογαριασμού για συσκευές που έχουν συνδεθεί στον λογαριασμό του Netflix.

Αριθμός ατόμων που μπορούν να παρακολουθούν ταυτόχρονα
Κάθε πρόγραμμα καθορίζει πόσες συσκευές μπορούν να προβάλουν το Netflix ταυτόχρονα, εφόσον αυτές οι συσκευές ανήκουν σε άτομα του ίδιου σπιτιού. Ανατρέξτε στα προγράμματα και τις τιμές μας για λεπτομέρειες.