Sports Data Analyst: Το πιο cool επάγγελμα που μπορείς να κάνεις και δεν ήξερες ότι υπάρχει

Newsroom
Sports Data Analyst: Το πιο cool επάγγελμα που μπορείς να κάνεις και δεν ήξερες ότι υπάρχει
Το ήξερες ότι αν γνωρίζεις ανάλυση δεδομένων μπορεί να σε προσλάβει η Λίβερπουλ, η Ρεάλ ή η Παρί;

Σήμερα, όσοι διαπρέπουν στην τεχνολογία, και την ανάλυση δεδομένων έχουν ήδη προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά εργασίας σε πολλούς κλάδους. Πλέον, αρχίσει να εντάσσονται στο πλάι των αθλητών και των μάνατζερ στην επαγγελματική σφαίρα του αθλητισμού.

Οι νέοι αυτοί επαγγελματίες στην αθλητική βιομηχανία έχουν αλλάξει τον αθλητισμό όσο ποτέ άλλοτε, εξισώνοντας τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στο γήπεδο με νέα κατορθώματα στην ανάλυση δεδομένων.

  • Στο ποδόσφαιρο, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, προσλαμβάνουν Αναλυτές Δεδομένων που χρησιμοποιούν analytics και performance metrics για την απόκτηση νέων παικτών.
  • Στο Major League Baseball, τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης και σε κάθε γήπεδο μετατρέπουν κάθε αγώνα, χτύπημα και κάθε γκολ σε ακατέργαστα δεδομένα. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους μάνατζερ, τους προπονητές και τους αναλυτές να μάθουν ποιος αθλητής έχει τον ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε μια χτυπημένη μπάλα.
  • Οι ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ανάλυση δεδομένων για να παρακολουθούν τα μεμονωμένα μοτίβα κίνησης κάθε παίκτη.
  • Οι ομάδες μπάσκετ χρησιμοποιούν δεδομένα για να καταγράφουν κάθε σουτ που κάνουν οι παίκτες τους —όχι μόνο σε αγώνες, αλλά και σε προπονήσεις— ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.
  • Η λίστα συνεχίζεται στο χόκεϊ, το την Formula1, το τένις και πολλά άλλα αθλήματα, καθώς όλα αυτά χρησιμοποιούν τεχνολογία analytics.

Καθώς ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί από μία δραστηριότητα ψυχαγωγίας σε κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, όλο και περισσότεροι στρέφονται στο κομμάτι του αθλητισμού αλλά σε επίπεδο business.

Οι αναλυτές αθλητικών δεδομένων έχουν γίνει έτσι αναπόσπαστα μέρη των franchises δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αθλητισμό, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε όλο τον κόσμο, μελετώντας από τις επιδόσεις στο γήπεδο και την αθλητική ιατρική μέχρι τις προσπάθειες μάρκετινγκ και συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Στοιχηματικές εταιρείες, gaming companies που δημιουργούν projects όπως το Football Manager και εφαρμογές Fantasy Football δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Ανάλυση Δεδομένων.

Το επάγγελμα του Sports Data Analyst, κατ’ επέκταση, θεωρείται από τα πιο περιζήτητα στη σύγχρονη αγορά, με τις ομάδες και τις εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό να δαπανούν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά στη στελέχωση ικανών και καταρτισμένων στελεχών

Αποτελεί μία έξυπνη, μεθοδευμένη και στρατηγική επιλογή καριέρας για τους απόφοιτους ή επαγγελματίες πολλαπλών κλάδων, όπως τα Οικονομικά, την Πληροφορική , τη Λογιστική, και τις Θετικές επιστήμες.

Εκπαίδευση και εμπειρία:

Οι αθλητικές ομάδες βρίσκουν τους υποψηφίους με εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων πιο ελκυστικούς από αυτούς που δεν έχουν, επομένως υποψήφιοι που έχουν εμπειρία στην ανάλυση αθλητικών δεδομένων έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην Ελλάδα, το Workearly καινοτομεί με το Sports Analytics School, την πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα στα Sports Analytics, δίνοντας στους εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία μέσα από πραγματικά δεδομένα και case studies, επιτρέποντάς τους να ανακαλύψουν τι κάνει ένας αναλυτής αθλητικών δεδομένων στην καθημερινότητα του, με την απόκτηση πιστοποίησης στο τέλος της εκπαιδευτικής τους πορείας.

Δημιουργία Portfolio:

Μέσα από την εξοικείωση με τα sports data και την ολοκλήρωση project, οι υποψήφιοι sports analyst μπορούν να δείξουν τις δυνατότητες τους με τη δημιουργία ενός portfolio. Το portfolio είναι πολύ χρήσιμο για να υπερισχύσετε σε θέσεις εργασίας όπου υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός.

Αγάπη για τον αθλητισμό

Για να γίνει κάποιος ένας καλός sports analyst πρέπει να έχει πολλές γνώσεις σχετικά με τα αθλητικά δρώμενα και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στον χώρο του αθλητισμου και ιδιαίτερα στο άθλημα όπου ενδιαφέρεται να ενταχθεί.

Εξ αποστάσεως εργασία

Η αλήθεια είναι ότι το Data Analysis είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και, προοπτικές σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν remotely. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Ελλήνων τηλεργαζομένων που δουλεύουν για Ευρώπη και Αμερική.

Για να γίνει κάποιος Sports Data Analyst χρειάζεται να διαθέτει μία ευρεία ποικιλία δεξιοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, με την ανάλυση, το reporting και τον προγραμματισμό.Αυτό επιτρέπει και την ευελιξία και τις κατάλληλες συνθήκες για εξ αποστάσεως εργασία. Ο data ή sports data analyst, δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκεται στα γραφεία μια εταιρείας, μπορεί να εργαστεί πίσω από την οθόνη του δικού του υπολογιστή και να ολοκληρώσει τα projects που έχει αναλάβει από την άνεση του σπιτιού του.

Αν είσαι sports fan και ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς είτε επαγγελματικά ή για χόμπι με τα Sports Analytics, το Sports Analytics School του Workearly είναι το ιδανικό για εσένα.

Το Workearly Greece πρώτο αναγνωρισμένο Sports Data Science Certification Program στην Ελλάδα - Κάνε αίτηση εδώ