Στο εδώλιο σήμερα οι 12 κατηγορούμενοι οπαδοί για την δολοφονία του Άλκη: Όλο το χρονικό της υπόθεσης (vids)

Σοφία Λιόντου
Στο εδώλιο σήμερα οι 12 κατηγορούμενοι οπαδοί για την δολοφονία του Άλκη: Όλο το χρονικό της υπόθεσης (vids)
Οι 12 κατηγορούμενοι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα βρεθούν στο εδώλιο για μια δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα, καθώς ένα νεαρό παιδί έχασε άδικα την ζωή του.

Ξεκινάει σήμερα (18/1) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού στην πρωτοφανή οπαδική επίθεση στη Χαριλάου.

Στο εδώλιο οι 12 οπαδοί

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης θα καθίσουν σήμερα (18/1) οι 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για το θάνατο του Άλκη και τον τραυματισμό των δυο φίλων του.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου. Αναμένεται να είναι μια μακρά διαδικασία και σύμφωνα με τους συνηγόρους θα χρειαστούν δεκάδες συνεδριάσεων.

Οι αριθμοί της δίκης

Στην δίκη αρκετοί θα είναι οι μάρτυρες, οι συνήγοροι αλλά και τα έγγραφα και το βιντεοληπτικό υλικό.

Αναλυτικά:

  • 12 κατηγορούμενοι
  • Περισσότεροι από 20 συνήγοροι υπεράσπισης
  • 26 μάρτυρες κατηγορίας
  • 15 μάρτυρες υπεράσπισης
  • 180 τα αναγνωστέα έγγραφα
  • Περισσότερα από 40 βίντεο

Το χρονικό της υπόθεσης

Ξημερώματα 1ης Φεβρουαρίου 2022, μια παρέα χούλιγκαν επιτέθηκε στη Χαριλάου. Ένας 19χρονος πέφτει νεκρός και δυο τραυματίζονται. Ο Άλκης Καμπανός μπαίνει στην μακάβρια λίστα των θυμάτων από οπαδικές επιθέσεις.

Το έγκλημα συγκλόνισε το πανελλήνιο, με τους γονείς του παιδιού να είναι απαρηγόρητοι, ενώ πλέον η οδός που άφησε την τελευταία του πνοή ο 19χρονος πήρε το όνομά του.

Σοκάρουν τα βίντεο της δολοφονίας

Μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το φως της δημοσιότητας είχαν δει βίντεο από την επίθεση στην παρέα του άτυχου νεαρού, στη Χαριλάου.

Σ' ένα από αυτά τα βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι δράστες χτυπούν με μανία τα θύματά τους.

Μάλιστα η αστυνομία έχει στην διάθεσή της κι άλλο ένα βίντεο-ντοκουμέντο από την δολοφονία και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που βοήθησε τις αστυνομικές Αρχές να φτάσουν στα ίχνη των δραστών, καθώς είναι τραβηγμένο σε οριζόντια θέση και δείχνει πιο καθαρά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του 19χρονου και της παρέας του.

«Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά χτυπήματα»

Η ιατροδικαστής και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ Λήδα-Καλλιόπη Κοβάτση, είχε αναφέρει ότι ο θάνατος του Άλκη προκλήθηκε από συνδυασμό τραυμάτων, από μαχαίρια στα πόδια και χτυπήματα στο κεφάλι.

«Tο παιδί πέθανε από τον συνδυασμό των κακώσεων που του προκάλεσαν στα κάτω άκρα, μαζί με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ήταν που επέφερε το τελικό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα τραύμα. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά χτυπήματα», είχε τονίσει.

«Το παιδί αντιστάθηκε, προσπάθησε να αμυνθεί. Προσπαθούσε να προστατεύσει ευάλωτα σημεία του σώματος, όπως το κεφάλι», είχε αναφέρει στις 7 Φεβρουαρίου του 2022.

Το βούλευμα των δικαστών

Την απανθρωπιά, την έλλειψη συναίσθησης του κακού που προκαλούσαν, την αναλγησία και την αγριότητα των δολοφόνων του Άλκη Καμπανού περιγράφει το σκεπτικό του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη, τα 12 άτομα τα οποία επιτέθηκαν στον Άλκη και τους δύο φίλους του, τους οποίους τραυμάτισαν.

Το βούλευμα σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αναφέρει ότι «Εκλιπαρούσε να σταματήσουν, δεν ξέφυγε από τη μανία των δραστών», στην πρώτη σελίδα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είχε τίτλο: «Τους χτυπούσαν για περισσότερο από ένα λεπτό», φράση που περιέχεται στο βούλευμα.

Οι δικαστές θεωρούν ότι οι 12 είχαν πρόθεση να σκοτώσουν και αυτό προκύπτει «από τα μέσα που επέλεξαν για την επίθεση, από το γεγονός ότι τα χτυπήματα ήταν επανειλημμένα και σφοδρά, από τα σημεία του σώματος στα οποία επέφεραν τα πλήγματα» και από άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι «ενώ ο Άλκης Καμπανός ήταν πεσμένος στο έδαφος και ζητούσε βοήθεια, οι κατηγορούμενοι εξακολουθούσαν να τον χτυπούν από κοινού και επανειλημμένα…».

Κούγιας: «Θα ζητήσουμε επέκταση κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση»

«Τόσο η οικογένεια Καμπανού, δηλαδή η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του αείμνηστου Άλκη και εγώ βεβαίως είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να ξεκινήσει η δίκη την Τετάρτη. Δεν θα επιτρέψουμε να μην ξεκινήσει η δίκη εκτός εάν υπάρχουν πολύ σπουδαίοι λόγοι που καθορίζονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Βεβαίως, μια δίκη με 12 κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι κρατούμενοι και οι οποίοι εκπροσωπούνται από δύο ή τρεις δικηγόρους -και μάλιστα αξιόλογους συναδέλφους- δύσκολα να μην έχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά θεωρώ το πρόβλημα αυτό ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την έναρξη της δίκης. Εμείς ερχόμαστε στην υπόθεση αυτή αποφασισμένοι να ζητήσουμε την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Αυστηρά μέτρα της αστυνομίας για την δίκη

Η Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μήνες.

Η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει αυστηρά μέτρα ασφαλείας εντός κι εκτός του δικαστικού μεγάρου. Θυμίζουμε εδώ ότι η οικογένεια του Άλκη Καμπανού είχε υποβάλει αίτημα να γίνει η δίκη στην Αθήνα, αλλά συνάντησε την άρνηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Είχε προηγηθεί αρνητική εισήγηση από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αγγελο Καμηλάρη, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε αντίστοιχο δικαστήριο της εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Η 19η και η 20η αγωνιστική είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Άλκη

Να υπενθυμίσουμε πως η 19η και η 20η αγωνιστική είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να κάνει μία συμβολική κίνηση και να αφιερώσει την 19η και 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος στην μνήμη του Αλκιβιάδη Καμπανού, του φιλάθλου του Άρη που έχασε την ζωή του τόσο άδικα μετά από δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από αντίπαλους οπαδούς.

Αγωνιστική Άλκης

Η κίνηση αυτή έγινε σε συνεργασία με τη δομή «Εις το Όνομα του Άλκη» κι έχει ως στόχο την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Η οικογένεια του Άλκη και ο Σέρχιο Αραούχο

Λίγες μέρες μετά την στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο Άρης είχε υποδεχτεί την ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Σέρχιο Αραούχο είχε σκοράρει με εξαιρετικό σουτ και πανηγυρίζοντας δείχνει με τα χέρια του την ηλικία του αδικοχαμένου Άλκη, με τον κόσμο των «κιτρίνων» να τον αποθεώνει.

Για την κίνησή του αυτή ο Αργεντινός επιθετικός της Ένωσης βραβεύτηκε στην ετήσια εκδήλωση του ΠΣΑΠΠ με το βραβείο fair play, κάνοντας ακόμα μια σπουδαία κίνηση που συγκίνησε τους πάντες. Έδωσε το βραβείο στους γονείς του Άλκη.

Σέρχιο Αραούχο

Ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου είπε τα καλύτερα λόγια για τον Αργεντινό επιθετικό της ΑΕΚ τονίζοντας πως πρόκειται για έναν παίκτη που κοσμεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άρης Καμπανός στο Gazzetta: «Ο δικός μου Άλκης...»

Οι γονείς του Άλκη Καμπανού έχασαν άδικα το παιδί τους, σε μια στιγμή. Μετά την δολοφονία του παιδιού τους, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.

Το Gazzetta είχε βρεθεί στη Βέροια και συνάντησε τον κύριο Άρη, ο οποίος μίλησε για τον Άλκη του.

«Αφού συγχωρέθηκε ο Άλκης έχω αρχίσει να βλέπω τα πράγματα μέσα από τα μάτια του, μέσα από τη ψυχή του. Όλο αυτό το διάστημα έχω αρχίσει να φιλοσοφώ τη ζωή», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.