Ο Πελέ στα videogames (vids)

Παύλος Παπαπαύλου
Ο Πελέ στα videogames (vids)
Σε ποια παιχνίδια είχε εμφανιστεί ο αξέχαστος αθλητής.

Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή λίγο πριν το τέλος του 2022, βυθίζοντας στη θλίψη τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Πέραν της καριέρας του εντός αγωνιστικών χώρων, είχε εμφανιστεί και σε πολλά videogames, είτε ως βασικό πρόσωπο, είτε με το όνομα και την εκάστοτε ομάδα του. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Pele’s Soccer
Το 1981 εμφανίζεται για πρώτη φορά σε παιχνίδι για Atari 2600. Ο τίτλος αναπτύχθηκε από την ίδια την Atari με πλάνο να εμφανιστεί ως Championship Soccer, αλλά στην πορεία έγινε η αλλαγή ονόματος, θέλοντας έτσι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να εκμεταλλευτούν το όνομα του αθλητή, που στη συνέχεια μπήκε και ως κεντρικό πρόσωπο στη διαφημιστική καμπάνια και το εξώφυλλο.

Pele! The Videogame
Το δεύτερο παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Πελέ έρχεται το 1993 στις ΗΠΑ με την Radical Entertainment να ετοιμάζει και να διαθέτει στην αγορά το Pele! The videogame για το SEGA Genesis. Η ισομετρική κάμερα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του και ο κόσμος το αγάπησε για αυτό το λόγο.

Pele II: World Tournament Soccer
To sequel του παραπάνω game ήρθε ένα χρόνο μετά με την ονομασία Pele II: World Tournament Soccer. Το βασικό του μέλημα ήταν να ακολουθήσει την εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA και έτσι προσέφερε μόλις 24 εθνικές ομάδες.

Academy of Champions: Soccer
Το 2009, ο Πελέ εμφανίστηκε στο Academy of Champions: Soccer της Ubisoft Vancouver για το Wii. Εμφανιζόταν σε μορφή καρτούν για να βοηθήσει τον παίκτη να μάθει ποδόσφαιρο.

Pele: Soccer Legend
Με την ανάπτυξη των κινητών, δεν θα ήταν δυνατόν να μην εμφανιστεί ποδοσφαιράκι με τον Πελέ και σε smartphones. Έτσι, οι κάτοχοι Android και iOS μπορούσαν να απολαύσουν τον αγαπημένο αθλητή σε διάφορα challenges που έπρεπε να ολοκληρώσουν στην οθόνη αφής τους.

EA Sports FIFA Videogames
H σημασία της ιστορίας του Πελέ για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την ΕΑ, η οποία τον τοποθέτησε ως Icon για το FIFA Utlimate Team σε όλα τα games της δημοφιλούς σειράς της από το FIFA 14 κι έπειτα.

Rocket League
Τέλος, το δημοφιλές παιχνίδι Rocket League γιόρτασε τα 80α γενέθλια του θρύλου του ποδοσφαίρου, προσθέτοντάς τον με έναν ιδιαίτερο τρόπο στη δράση του. Συγκεκριμένα, προσέφερε στους παίκτες την ευκαιρία να διαλέξουν τρία αντικείμενα εμπνευσμένα από τον Πελέ: ένα σχέδιο για το αυτοκίνητό τους, σχετικές ρόδες και το αυτόγραφό του.