Μελέτη αναλύει πως οι σημερινοί άνθρωπο έχουν ρίζες από το Σουδάν

Newsroom
Μελέτη αναλύει πως οι σημερινοί άνθρωπο έχουν ρίζες από το Σουδάν
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν το μεγαλύτερο οικογενειακό δέντρο που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα μπορούν να αναχθούν σε έναν κοινό πρόγονο, ωστόσο μια νέα μελέτη το πάει ένα βήμα παρακάτω και μπορεί να βρει από πού προέρχεται αυτός ο πρόγονος.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μεγάλων Δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρτογράφησαν το σύνολο των γενετικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικογενειακό δέντρο που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

Συνδυάζοντας δεδομένα σύγχρονων και αρχαίων ανθρώπινων γονιδίων από οκτώ διαφορετικές βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο οικογενειακό δέντρο.

Αυτό τους επέτρεψε να δουν πώς η γενετική αλληλουχία ενός ατόμου σχετίζεται με ένα άλλο χρησιμοποιώντας τα σημεία του γονιδιώματος.«Ουσιαστικά, ανακατασκευάζουμε τα γονιδιώματα των προγόνων μας και τα χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε ένα τεράστιο δίκτυο σχέσεων. Μπορούμε στη συνέχεια να εκτιμήσουμε πότε και πού έζησαν αυτοί οι πρόγονοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Anthony Wilder Wohns.

Πού έζησαν λοιπόν; Στο Σουδάν, στην Αφρική.

Ο Δρ Wohns δήλωσε στο Reuters: «Οι πολύ πρώτοι πρόγονοι που εντοπίσαμε ανάγονται χρονικά σε μια γεωγραφική τοποθεσία που βρίσκεται στο σύγχρονο Σουδάν».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 3.609 ατομικές αλληλουχίες γονιδιώματος από 215 πληθυσμούς και δείγματα που κυμαίνονταν από 1.000 έως πάνω από 100.000 χρόνια.