Η πρώτη εκτέλεση της 17Ν που όλοι πήραν αψήφιστα: Έκαναν λόγο για «ξεκαθάρισμα» πρακτόρων της CIA

Newsroom
Η πρώτη εκτέλεση της 17Ν που όλοι πήραν αψήφιστα: Έκαναν λόγο για «ξεκαθάρισμα» πρακτόρων της CIA
Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να αναγνωριστεί η πρώτη εκτέλεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Σαν σήμερα το 1975, τη γιορτινή ατμόσφαιρα της Αθήνας συντάραξε η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, η οποία ήταν η πρώτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ωστόσο κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά και το επικρατέστερο σενάριο «μιλούσε» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς μετά της συζύγου του, Μαρίας-Χριστιάνας ήταν καλεσμένος στη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη. Λίγο πριν τις 22:00, το ζεύγος Γουέλς αποχώρησε από την οικία του πρέσβη παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής για την οικία του στο Ψυχικό. Όταν ο οδηγός του Γουέλς σταμάτησε τη μαύρη λιμουζίνα έξω από την έπαυλη, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο από το οποίο βγήκαν τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Απομάκρυναν γρήγορα τον οδηγό και τη σύζυγο του Γουέλς και εκτέλεσαν τον 45χρονο σταθμάρχη της CIA με τρεις σφαίρες.

2

Πίστεψαν πως ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών της CIA

Φεύγοντας άφησαν μια προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη της δολοφονίας η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Τρεις μέρες αργότερα την ίδια προκήρυξη απέστειλαν σε τρεις εφημερίδες, ωστόσο κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τη «17 Νοέμβρη» και άπαντες πιστεύουν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA, καθώς είχε αποκαλυφθεί πως ο Γουέλς, δεν ήταν απλά διπλωμάτης στην Ελλάδα, αλλά επικεφαλής του κλιμακίου της CIA, ενώ τον Ιανουάριο του 1975 είχε αποκαλυφθεί από την ανεξάρτητη αμερικανική πολιτική επιθεώρηση «Counter Spy», πως στη Λίμα του Περού ήταν σταθμάρχης της CIA.

Ένα χρόνο αργότερα…

Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 1976 η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17 Νοέμβρη», με την οποία η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.

2

Η κατάθεση για τον δράστη Γιωτόπουλο και η αναίρεση της

Όταν εξαρθρώθηκε η «17 Νοέμβρη το 2002», ο εκ των συλληφθέντων Παύλος Σερίφης είχε ομολογήσει πως ήταν στην ομάδα των τριών που εκτέλεσαν τον Ρίτσαρντ Γουέλς και πως δράστης της δολοφονίας ήταν ο ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Όμως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας. Για τη δολοφονία Γουέλς πάντως, κανένας από τους κατηγορουμένους στη δίκη της «17 Νοέμβρη» δεν καταδικάστηκε.