Η εκτέλεση του αρχιβασανιστή της χούντας, Μάλλιου, από την 17Ν: «Να αγιάσει το χέρι τους»

Newsroom
Η εκτέλεση του αρχιβασανιστή της χούντας, Μάλλιου, από την 17Ν: «Να αγιάσει το χέρι τους»
Σαν σήμερα το 1976 η «17Ν» σκότωσε με το περίφημο 45άρι τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της χούντας Ευάγγελο Μάλλιο.

Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 1976, ο χουντικός αστυνομικός αρχιβασανιστής Ευάγγελος Μάλλιος, έπεσε νεκρός στο Παλαιό Φάληρο από το περίφημο 45άρι της «17 Νοέμβρη».

«Ένας ψηλός και μια κοπέλα», πρόλαβε να πει στους ανθρώπους που έσπευσαν πρώτοι να τον βοηθήσουν, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στις 10 το βράδυ στην οδό Άτλαντος, λίγο πριν μπει σπίτι του.

Η εκτέλεση του βασανιστή της χούντας από τα χέρια του οποίου υπέφεραν εκατοντάδες άνθρωποι και πολλοί εξέπνευσαν, ήταν η δεύτερη της «17 Νοέμβρη», μετά τη δολοφονία- ένα χρόνο πριν- του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς.

2

Η δράση του Μάλλιου, η καταδίκη και η δολοφονία

Ο Ευάγγελος Μάλλιος ήταν Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων (Αστυνόμος Α'), κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου υπηρετούσε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Με τη Μεταπολίτευση αναδείχθηκε ο πρωτεύων ρόλος του στους βασανισμούς κρατουμένων, αριστερών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποτάχτηκε από το Σώμα, δικάστηκε στις επονομαζόμενες Δίκες των βασανιστών της Χούντας με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με δικαίωμα εξαγοράς της ποινής.

Τον Σεπτέμβριο του 1974, δύο μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Μάλλιος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ανακρίθηκε και στις 11 Νοεμβρίου του 1975 παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μικτό Κακουργιοδικείο της Χαλκίδος. Στη διάρκεια της δίκης, η επονομαζόμενη και «δίκη των 15» αφού σε αυτή δικάστηκαν 15 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα βασανιστήρια, κατατέθηκε από μάρτυρες πως «οι αστυνομικοί Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραββαρίτης ήταν ικανότατοι και εκτελούσαν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους».

Στις 17 Νοεμβρίου 1975 η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα», κυκλοφορεί με τίτλο «Προκλητικοί οι βασανιστές στη Χαλκίδα» και γράφει: «Οι κατηγορούμενοι είναι προκλητικοί. Γελάνε την ώρα που τα θύματά τους καταθέτουν για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν στην Ασφάλεια. Συνεχίζουν τον πόλεμο λάσπης κατά των μαρτύρων κατηγορίας, υποστηρίζοντας για μερικούς απ' αυτούς ότι συνεργάστηκαν με την Ασφάλεια».

Ο Μάλλιος καταδικάστηκε σε ποινή δέκα (10) μηνών με δικαίωμα εξαγοράς. Τον Δεκέμβριο του 1975 παραπέμφθηκε σε νέα δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών και αθωώθηκε, ενώ τον Μάιο του 1976 αποτάχθηκε. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οδηγήθηκε εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης δεκαεπτά (17) μηνών.

O αρχιβασανιστής δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1976 μετά από ενέδρα της 17Ν στο Παλαιό Φάληρο. Μετά από πυροβολισμό από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Την «ευθύνη» της δολοφονίας ανέλαβε η ακρο-αριστερή επαναστατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» με προκήρυξη της που εγκατέλειψαν οι δολοφόνοι στο σημείο της επιθέσεως κατά του Αστυνόμου Ευάγγελου Μάλλιου.

Η προκήρυξη της «17Ν»

«Αποφασίσαμε να εκτελέσουμε παραδειγματικά έναν από τους κύριους αρχιβασανιστές, τον πασίγνωστο Ευάγγελο Μάλλιο» ανέφερε η προκήρυξη της «17Ν» και συμπλήρωνε, μεταξύ άλλων: «Ο αστυνόμος Μάλλιος δεν ήταν κανένα τσιράκι που εκτελούσε διαταγές ανωτέρων. Μαζί με τους ομοίους του, Λάμπρου, Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη, ήσαν τα αφεντικά στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας και της Μεσογείων. Χιλιάδες αγωνιστές υπέφεραν στα χέρια τους.

Σήμερα τα καθάρματα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και κοροϊδεύουν τα θύματά τους και τον ελληνικό λαό. Κανένας θεσμός δεν μπόρεσε να τους τιμωρήσει [...] Αν και πολλοί αξιωματικοί, ανάμεσά τους και ο Μάλλιος, κατηγορήθηκαν για τα βασανιστήρια, δικάστηκαν επιεικώς και σχεδόν έμειναν ατιμώρητοι».

Προκλητικοί στη δίκη της Χαλκίδας

Τόσο το «ατιμώρητοι» όσο και το «κοροϊδεύουν τα θύματά τους» είχε βρει απήχηση στη δίκη της Χαλκίδα, στις 11 Νοεμβρίου το 1975. Η αθωωτική ετυμηγορία είχε κάνει έξω φρενών την ελληνική κοινωνία, ενώ οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραβαρίτης είχαν προκλητική συμπεριφορά. Σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν τους… ανακριτές, υπέβαλαν προκλητικές ερωτήσεις στους μάρτυρες και τους έλεγαν πως οι κακώσεις των θυμάτων ήταν αποτέλεσμα… αυτοτραυματισμών.

2

Τα «Νέα» μάλιστα είχαν γράψει: «Οι κατηγορούμενοι είναι προκλητικοί. Γελάνε την ώρα που τα θύματά τους καταθέτουν για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν στην Ασφάλεια. Συνεχίζουν τον πόλεμο λάσπης κατά των μαρτύρων κατηγορίας, υποστηρίζοντας για μερικούς απ' αυτούς ότι συνεργάστηκαν με την Ασφάλεια».

Το «να αγιάσει το χέρι τους»

Η εκτέλεση από τη «17 Νοέμβρη», από τον «ψηλό και την κοπέλα», του χουντικού βασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και «χειροκροτήθηκε». Η ομάδα «Προλεταριακή Αριστερά» είχε εκδώσει μάλιστα προκήρυξη συμπαράστασης στη «17Ν» που αναφέρει: «Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση «17 Νοέμβρη» έδρασε σαν εντολοδόχος του λαού. Το πιστόλι που εκτέλεσε τον Μάλλιο το κρατούσαν οι εκατοντάδες νεκροί της δικτατορίας, οι δεκάδες χιλιάδες βασανισμένοι, ένας ολόκληρος λαός. Γι’ αυτό και σύσσωμη ήταν η αντίδραση του λαού: “Ν’ αγιάσουν τα χέρια τους».

2

Επεισόδια στη κηδεία του, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Υπήρχε βέβαια και ο αντίλογος. Ο Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, είχε υποστηρίξει πως ο Μάλλιος στάθηκε άτυχος επειδή ήταν υπεύθυνος του τομέα της Ασφάλειας που ανέκρινε τους κομμουνιστές: «Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων», είχε ισχυριστεί.

Στις 16 Δεκεμβρίου στην κηδεία του αστυνομικού βασανιστή της χούντας συγκεντρώθηκαν οπαδοί της δικτατορίας και φασίστες, οι οποίοι προκάλεσαν επεισόδια και τραυμάτισαν σοβαρά δημοσιογράφους.

Μεταξύ των συλληφθέντων για το λιντσάρισμα, ήταν κι ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει κατά κόρον ελληνική κοινή γνώμη. Πρόκειται για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκο Μιχαλολιάκο. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και δεν δικάστηκε ποτέ, καθώς τα αδικήματα που του αποδόθηκαν, παραγράφηκαν πριν κλείσει η υπόθεση.