Μικρός Κλέφτης: Μεγάλος αρχηγός… (vid)

Μικρός Κλέφτης: Μεγάλος αρχηγός… (vid)
Ο ράπερ που δίνει κομματάρες και χώνει ρίμες που ξεπερνούν το χρήμα. Ασταμάτητος και ανεξάντλητος.

Έλα «θείε» πες μας το παραμύθι. Ξέρεις εσύ. Άραξε με τη νεολαία και δείξε ότι ξέρεις. Πώς; ΜΚ. Πού τον θυμήθηκες και πού τον ξέρεις εσύ τον Πιλότο; Εντάξει, μας εντυπωσίασες (λέμε τώρα). Για συνέχισε. Ζορίζεσαι; Βρες μωρέ δυο τρεις στίχους, βάλε και τα δικά σου τα κουλτουριάρικα και το έφτιαξες το κομμάτι. Τι, στράβωσες; Σε ειρωνευόμαστε είπες; Όχι μωρέ… Αφού ξέρεις τι είναι το freestyle, ποιος είναι ο MC, διάβασες στις φυλλάδες για τον ΛΕΞ… Άντε, ρίχτα να γουστάρουμε. Πες το χιπ-χοπ ποίημα που έμαθες. Μα, τι είναι αυτό τώρα; Φεύγεις; Μια τελευταία συμβουλή «θείο». Μπες και γκούγκλαρε, διάβασε, άκου και πες τα μόνος σου! Ο «θείος» έφυγε. Ήξερε τα όρια του. Το παλικάρι που τον πήγε σχολείο είχε τα δίκια του. Πώς να πας από το νηπιαγωγείο πανεπιστήμιο; Κάτι πρέπει να μεσολαβήσει. Εκεί στο «γκούγκλαρε» υπάρχει (μια) αλήθεια. Και όπως έχει πει κάποιος σοφός: Αν μάθετε την αλήθεια θα ασπρίσουν τα μαλλιά σας σε μια νύχτα! Τα δάχτυλα πέφτουν με ορμή στα πλήκτρα και οι λέξεις, οι ρίμες, το μπιτ, οι εικόνες, πλημμυρίζουν την οθόνη, τα μάτια… Χωρίς να το καταλάβεις κοιτάς τον καθρέφτη και βλέπεις μερικές άσπρες τρίχες. Δεν χαμπαριάζεις. Χαμογελάς ειρωνικά και λες: «Ο θείος κάτι ξέρει για τον Μικρό Κλέφτη». [η εικόνα από την επίσημη σελίδα στο facebook]

Στην ελίτ της ραπ σκηνής


Για να δούμε πώς θα βγει το κομμάτι. Πρώτα η συντηρητική, ακαδημαϊκή αν θέλετε, προσέγγιση. Ανοίγεις το pc και ψάχνεις πληροφορίες για τον Μικρό Κλέφτη. Σημείωση πρώτη: …20 και πλέον χρόνια πίσω από το μικρόφωνο. Εδώ ταιριάζει το με τον ΜΚ δεν παίζεις. Η εμπειρία δεν αγοράζεται και δεν ρυθμίζεται με autotune. Σημείωσε δεύτερη: …ικανότητα να κάνει freestyle με τις ώρες. Το κατάλληλο συμπλήρωμα εδώ είναι δεν μπαίνεις σε battle με τον ΜΚ. Το διάβασμα συνεχίζεται -έτσι κάνουν, συνήθως, οι θείοι- και υπογραμμίζεις σίγουρα αυτό: …αποτελώντας έτσι έναν από τους πρώτους MC που έφεραν το χιπ-χοπ στη Βόρεια Ελλάδα. Εδώ κάπως μπλέκεται η υπόθεση. Ναι, έχουμε μια ηλικία και έχουμε ζήσει το old school rap και ίσως έχει αλλάξει το νόημα του MC. Ψάχνοντας, όμως, στη ανεξάντλητη εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου κρατάμε τα εξής: MC, συντομογραφία του Emcee που σημαίνει ο αρχηγός της τελετής (Master of Ceremonies). Ε, αν ο Μικρός Κλέφτης δεν είναι MC, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Αρχηγός από τους λίγους που εμπνέει και διασκεδάζει το κοινό με τη μουσική του. Αναμφίβολα κομμάτι της ελληνικής χιπ-χοπ κουλτούρας. Επίλογος σε αυτό το πλησίασμα το προφανές: Ο Μικρός Κλέφτης ανήκει στην ελίτ της ραπ σκηνής.

Από το καλό στο καλύτερο


Ας αφήσουμε, όμως, τα αποστειρωμένα και τυποποιημένα. Το ποίημα που μάθαμε λέει ότι δώσε χρόνο στο flow και δεν χάσεις. Για να αγαπήσεις τη μουσική του Μικρού Κλέφτη πρέπει να αφήσεις τον χρόνο να επιδράσει, να «αγκαλιάσεις» λέξεις και μπιτ. Στο άρθρο «Οι 100 καλύτεροι ελληνικοί hip-hop δίσκοι» [από το ippotinan.wordpress.com] διαβάζουμε για το LP «Άμεση Επέμβαση»: Έξυπνες ατάκες, ωραία flows, battle ύφος, Βορειοαστερίτικες συμμετοχές και συχνές αναφορές στην πόλη του. Και ναι, αυτός ο δίσκος προετοιμάζει τη συνάντηση με τον ΜΚ. Από το καλό, πας στο πολύ καλό και από κει στο καλύτερο. Έτσι, λειτουργεί ο Στέλιος Κρουστάλλης. Η εξέλιξη του εντυπωσιακή. Από τα «Βόρεια Αστέρια» (με ΛΕΞ, Τζαμάλ, Ζήνων) στα «Ανάποδα Καπέλα» (με ΛΕΞ), τους «Άλυτους Γρίφους» (μαζί με 3D) και από κει στο σόλο. Για παράδειγμα, αν ακούσετε το δίσκο «Μαύρο Αυτοκίνητο» θα καταλάβετε την ανανέωση στον ήχο. Για έναν καλλιτέχνη της μουσικής -οποιασδήποτε- η επιτυχής αλλαγή σε αυτό το πεδίο είναι καθοριστική. Το ίδιο θα νιώσετε και στο «Βασιλιάδες του τίποτα». Tα στιχουργικά του μοτίβα ξεχωρίζουν, ενώ κάθε χρόνο έχει κάτι να δώσει. Και επειδή οι ακροατές τα λένε καλύτερα, πάρτε όλο τον ΜΚ σε μια φράση: Ο τυπάς χώνει εδώ και 20 χρόνια και είναι ακόμα επίκαιρος. Δεν κάνει boomeroραπ αλλά σκάει πιο φρέσκος και απ’ τους φρέσκους. Φαινόμενο. GOAT.

@Photo credits: Επίσημη σελίδα στο Facebook