Ισέι Σαγκάουα: Πέθανε ο Ιάπωνας κανίβαλος που κυκλοφορούσε ελεύθερος

Newsroom
Ισέι Σαγκάουα: Πέθανε ο Ιάπωνας κανίβαλος που κυκλοφορούσε ελεύθερος
Παρά το στυγερό έγκλημα που διέπραξε κυκλοφορούσε ελεύθερος και απολάμβανε τη φήμη που είχε στα ΜΜΕ.

Ο Ισέι Σαγκάουα, γνωστός και ως «Ιάπωνας κανίβαλος», καθώς δολοφόνησε και έφαγε μια Ολλανδή φοιτήτρια το 1971, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών.

Ο Σαγκάουα πέθανε από πνευμονία στις 24 Νοεμβρίου και η κηδεία του τελέστηκε σε πολύ κλειστό κύκλο, που απαρτίζονταν μόνο από τους συγγενείς του, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκδότη της αυτοβιογραφίας του αδερφού του, του Τζουν, η οποία εκδόθηκε το 2019.

Το 1971 ο Σαγκάουα ήταν φοιτητής στο Παρίσι στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όταν προσκάλεσε την Ολλανδή φοιτήτρια Ρενέ Χάρτεβελτ στο σπίτι του. Στις 11 Ιουνίου του 1971, ημέρα που τελέστηκε το έγκλημα, ο Ιάπωνας πυροβόλησε στο λαιμό, την βίασε, την διαμέλισε και τέλος έφαγε διάφορα τμήματα του σώματος της σε διάστημα τριών ημερών.

Αφού συλλήφθηκε απο τις αρχές, ο Σαγκάουα προέβη σε μια σοκαριστική δήλωση, «Το να φάω αυτό το κορίτσι ήταν μια έκφραση αγάπης. Ήθελα να αισθανθώ μέσα μου την ύπαρξη ενός ατόμου που αγαπώ».

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί είχαν διαγνώσει ψυχική ασθένεια, δεν είχε καταδικαστεί. Είχε τεθεί υπό περιορισμό στη Γαλλία και έπειτα στην Ιαπωνία, πριν αποκτήσει και πάλι την ελευθερία του το 1985.

Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα αντί να τον οδηγήσει στη φυλακή, οδήγησε στη δημιουργία ενός σταρ και μιας περσόνας στην Ιαπωνία. Ήταν πολυζήτητος στα μέσα ενημέρωσης και όλοι ήθελαν να του πάρουν συνέντευξη. Μερικές φορές είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους εκδόθηκαν δύο βιβλία του, με τίτλο «Κανίβαλος» και «Θα φαγωθώ» αντίστοιχα. Ακόμη είχε σκιτσάρει ένα μάνγκα, στο οποίο διηγούνταν το έγκλημα του.

Ο Ιάπωνας συγγραφέας Τζούρο Κάρα το 1982 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Ακουταγκάουα για το μυθιστόρημα «Η επιστολή στο Σαγκάουα», το οποίο εξιστορούσε το έγκλημα που διέπραξε.

Δύο ανθρωπολόγοι το 2018 δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Caniba», στο οποίο φαίνεται πως ο Ιάπωνας δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο προχώρησε σε αυτό το στυγερό έγκλημα. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Είναι απλώς η φαντασίωση μου. Δεν μπορώ να πω τίποτα πιο συγκεκριμένο». Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Βερένα Παραβέλ και Λουσιάν Καστέιν-Τέιλορ δήλωσαν πως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είδαν πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες στο πρόσωπο του, καθώς και τη σχέση που είχε με τον αδερφό του, που αποτελούσε θιασώτη του αυτοακρωτηριασμού.

«Ήμασταν αηδιασμένοι αλλά και γοητευμένοι την ίδια στιγμή, θέλαμε να καταλάβουμε...» διευκρίνισε η Βερένα Παραβέλ, προσθέτοντας πως η ταινία μιλάει για την αδελφοσύνη και την αγάπη.