Πώς η Αθήνα κατάφερε να γίνει η πρωτεύουσα των κοκτέιλ στον κόσμο

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Πώς η Αθήνα κατάφερε να γίνει η πρωτεύουσα των κοκτέιλ στον κόσμο
Κάναμε την πιο κρίσιμη ερώτηση στον Neil Ridley, έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους και παρουσιαστές στον χώρο του ποτού και πήραμε την απάντηση.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια όσο να αφορά τα μπαρ και τα ποτά της. Η χώρα μας μπαίνει συνεχώς στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, με το The Clumsies να οδηγεί και να ακολουθούν κι άλλα στη συνέχεια.

Παράλληλα, το Athens Bar Show που φέτος διοργανώθηκε στις 8-9 Νοεμβρίου κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες Αθηναίους και μη, ξεναγώντας τους στον κόσμο των spirits. Με αφορμή αυτό το γεγονός πετύχαμε και τον γνωστό δημοσιογράφο και παρουσιαστή, ειδικό σε θέματα ποτού, Neil Ridley, ο οποίος μας μίλησε για το πώς η Αθήνα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στην Ελλάδα και στο Athens Bar Show;

Ήταν μια θαυμάσια μοναδική εμπειρία! Το Athens Bar Show δεν μοιάζει με κανένα από τα άλλα shows που έχω παρακολουθήσει ή στα οποία έχω διοργανώσει εκδηλώσεις: ο καιρός πάντα βοηθάει και η ατμόσφαιρα σε όλους τους παρευρισκόμενους ήταν πραγματικά χαλαρή και θετική. Η Αθήνα είναι σίγουρα η πρωτεύουσα των κοκτέιλ στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

....

Ποια ελληνικά αποστάγματα πιστεύετε ότι ξεχωρίζουν;

Πάντα επιστρέφω στο Metaxa όταν σκέφτομαι την πνευματική καρδιά του ποτού στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα. Έχει μια πολυχρηστικότητα που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη και συμπυκνώνει τέλεια τον ελληνικό τρόπο ζωής. Είναι ένα μικρό κομμάτι ψυχής σε ένα μπουκάλι.

Πόσο καλή είναι η ελληνική σκηνή των μπαρ αυτή τη στιγμή;

Απολύτως εξαιρετική. Μερικά από τα πιο δημιουργικά κοκτέιλ έρχονται από την Αθήνα και έχετε μερικούς πραγματικούς καινοτόμους ανθρώπους όπως η ομάδα Clumsies, οι οποίοι συνεχώς επαναπροσδιορίζουν τις εμπειρίες κατανάλωσης και επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Ποιο ποτό δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα και θα θέλατε να το κάνετε σύντομα;

Θα ήθελα πραγματικά να εξερευνήσω λίγο ακόμα από το νέο μενού του Clumsies -δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είχα αρκετό χρόνο για να αράξω εκεί- ή το Line, το νέο outlet του Βασίλη & του Νίκου.

Πόσο σημαντικό είναι το σωστό ποτήρι για ένα ποτό;

Νομίζω ότι η εμφάνιση για το ποτό είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με τη γεύση του και το σωστό ποτήρι μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο πώς γίνεται αντιληπτό το κοκτέιλ. Αν το πετύχεις σωστά, τα μάτια σου προσελκύονται σίγουρα σε ένα κοκτέιλ με έναν πιο πολυαισθητηριακό τρόπο, γεγονός που απλώς αυξάνει την εμπειρία.

Τι γνώμη έχετε για όσους πίνουν ουίσκι-κόλα;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί τους! Ως ανάμεικτο ποτό, είναι μια εξαιρετική πύλη εισόδου στον ευρύτερο κόσμο των κοκτέιλ: για να εξερευνήσετε πιο σύνθετες γεύσεις και αρώματα όταν είστε έτοιμοι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι επίσης εξαιρετικά δροσιστικό σε μια ζεστή μέρα!

Ποιο ποτό ή κοκτέιλ θα λέγατε ότι σας θυμίζει απόλυτα την Ελλάδα;

Νομίζω ότι πρέπει να είναι το Metaxa Seven Stars και σόδα, με μια φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός ηλιοφάνειας και ευτυχίας.

....

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ουίσκι και κονιάκ;

Είναι και τα δύο παρόμοια αλκοολούχα ποτά από πολλές απόψεις: και τα δύο είναι παλαιωμένα και ως εκ τούτου τους αποδίδεται μεγαλύτερο κύρος. Νομίζω ότι το κονιάκ εκτιμάται λιγότερο και οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρέπει πάντα να πίνεται σκέτο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει καθόλου. Το ουίσκι - ιδίως το σκωτσέζικο - έχει αρχίσει να ξεφεύγει από την αποπνικτική ατμόσφαιρα με την οποία κάποτε συνδεόταν. Όπως και τα αμερικανικά ή ιρλανδικά ουίσκι, βρίσκει μια θέση στα πίσω μπαρ μερικών από τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στον κόσμο, επειδή είναι τόσο αναμίξιμο και εμπνευσμένο.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον μπαρ στο οποίο έχετε πάει και τι είπατε στον μπάρμαν του;

Σπουδαία ερώτηση! Νομίζω ότι μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν μόνο με τα ποτά. Αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα, την εξυπηρέτηση και το τόσο σημαντικό «καλωσόρισμα». Το Connaught Bar στο Λονδίνο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα που τα καταφέρνουν όλα σωστά από αυτή την άποψη. Έχω πάντα δέος για τον Ago, τον Giorgio και τη Maura που το διευθύνουν. Νομίζω ότι το μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μου συχνά μιλάει περισσότερο από τα λόγια!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε νέα βιβλία;

Μόλις τελείωσα ένα νέο βιβλίο για τον κόσμο των καυτερών σαλτσών, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2023. Πρόκειται για μια συναρπαστική σκηνή, η οποία αρχίζει να εκρήγνυται σε όλο τον κόσμο, μάλλον όπως η βιοτεχνική ζυθοποιία, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό. Επίσης, μόλις ξεκίνησα ένα έργο όπου παράγω ένα soundtrack για ένα αποστακτήριο στη Σκωτία, όπου ηχογραφούμε τους μοναδικούς ήχους από την παραγωγή και τους μετατρέπουμε σε ρυθμούς και υφές, μαζί με έναν Σκωτσέζο λαϊκό τραγουδιστή. Φυσικά, είμαι έτοιμος να ξεκινήσω ένα ακόμη βιβλίο με κοκτέιλ το επόμενο έτος, για να κυκλοφορήσει το 2024!