Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

Newsroom
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας
Νίκη των Δημοκρατικών στη Νεβάδα, διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε την έδρα που του έλειπε στη αμερικανική Γερουσία προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα. Η επανεκλογή της ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία.

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς. «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε. Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε.

Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πάντως ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί εάν το 100μελές σώμα μείνει χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, αντέδρασε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τα όσα έχουν επιτύχει οι Δημοκρατικοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει ότι οι Αμερικάνοι «απέρριψαν την αντιδημοκρατική, αυταρχική, μοχθηρή και διχαστική κατεύθυνση που οι Ρεπουμπλικάνοι MAGA ήθελαν η χώρα μας να ακολουθήσει», σε μια αναφορά στη φράση του Ντόναλντ Τραμπ ‘Make America Great Again’ (MAGA) («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»).

Πάνω από 100 υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων που είχαν αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 εξελέγησαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αν και ορισμένοι από τους προστατευόμενους του Τραμπ δεν τα κατάφεραν.

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν εδώ και καιρό ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων κατά τις ενδιάμεσες εκλογές που παραδοσιακά θεωρούνται δύσκολες για το κυβερνών κόμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να μπορούν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε κάθε περίπτωση η νίκη τους αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.