Το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 1.300 χρόνια

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 1.300 χρόνια
52 γενιές μιας οικογένειας έχουν τρέξει το Nishiyama Onsen Keiunkan στην Ιαπωνία.

Υπάρχουν ξενοδοχεία με πολύ σύντομη ζωή, εποχιακά ξενοδοχεία, οικογενειακά ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο, και μετά υπάρχει το Nishiyama Onsen Keiunkan, το οποίο έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, καθώς είναι ανοιχτό εδώ και 1317 χρόνια.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Akaishi, δύο ώρες μακριά από το όρος Fuji, στην Ιαπωνία. Εκτός από το ότι αποτελεί το παλαιότερο ξενοδοχείο στον πλανήτη, ανήκει και στην ίδια οικογένεια εδώ και 52 γενιές. Κάτι πραγματικά μοναδικό στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με ειδικούς των επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, η αφοσίωση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ο σεβασμός στην παράδοση και το ενδιαφέρον για τη μετάδοση της κληρονομιάς βοηθούν στην κατανόηση του φαινομένου του shinise, των γνωστών «παραδοσιακών και ιστορικών επιχειρήσεων» στην Ιαπωνία.

Το πεντάστερο Nishiyama Onsen Keiunkan άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 705 μ.Χ. και από τότε δουλεύει ασταμάτητα χωρίς να κλείσει ποτέ. Διαθέτει 37 δωμάτια, ενώ το κύριο αξιοθέατο του είναι οι θερμαινόμενες ιαματικές πηγές, γνωστές ως onsen, που προσφέρουν στους επισκέπτες ένα ήσυχο καταφύγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ανακαινίστηκαν το 1997 για να προσφέρουν περισσότερη άνεση στους επισκέπτες.

Ωστόσο, διατηρεί την αρχιτεκτονική των κτιρίων και των κήπων του, παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία για να εκτιμήσετε την τυπική ιαπωνική παράδοση. Η τοποθεσία, περιτριγυρισμένη από βουνά και νερό, προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση.

Η τιμή της διανυκτέρευσης σε ένα από τα δωμάτιά του είναι περίπου 400 ευρώ, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνεται ένα δείπνο γευσιγνωσίας σε στυλ kaiseki, δηλαδή ένα μενού που αποτελείται από διάφορα πιάτα που σερβίρονται σε μικρές μερίδες και τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως λαχανικά και ψάρι, συνοδευόμενα πάντα από σάκε.