Πώς το 5G φέρνει την επανάσταση στον αθλητισμό

Κάτια Πετροπούλου
Πώς το 5G φέρνει την επανάσταση στον αθλητισμό
Ο αθλητισμός, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, αλλάζει και γι' αυτό ευθύνεται η νέα γενιά δικτύων, 5G, που ήρθε για να κάνει κάθε τομέα καλύτερο.

Πρωτοφανής ταχύτητα, περισσότερα δεδομένα, μεγαλύτερη απόκριση, λιγότερος χαμένος χρόνος. Το 5G έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό και ήρθε για να αλλάξει κάθε τομέα της ζωής μας, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Γι' αυτό και όλες οι εταιρείες επικοινωνίας πια επενδύουν σε δίκτυα νέας γενιάς, προσφέροντας νέες, πιο εξελιγμένες, δυνατότητες σε όλους, ενώ ο καθένας από εμάς ψάχνει να δει αν η κινητή συσκευή του υποστηρίζει το δίκτυο 5G. Η πρόσβαση πλέον στην πληροφορία είναι ταχύτερη και η ζωή γίνεται ευκολότερη.

Εφόσον, λοιπόν, επηρεάζεται κάθε τομέας της ζωής, δεν γίνεται να μείνει... απ' έξω και ο αθλητισμός. Η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί της πρέπει να προσαρμόζονται όλοι στα νέα δεδομένα, προκειμένου να απολαύσουν καινοτόμες εμπειρίες. Ειδικά οι εμπλεκόμενοι στα του αθλητισμού ερευνούν όλο και πιο εντατικά τους τρόπους που θα αξιοποιήσουν τα 5G δίκτυα, ώστε να κάνουν επαναστατικές αλλαγές και να προσφέρουν σε όλους (θεατές, αθλητές, ομάδες) ασύλληπτες εμπειρίες.

5G και αθλητισμός, η απόλυτη επανάσταση

football5g

Αν εμείς, στην καθημερινότητά μας, μπορούμε με το 5G να κάνουμε πράγματα με τρομερή ταχύτητα, όπως να λαμβάνουμε και να στέλνουμε μεγάλα αρχεία, να ανεβάζουμε υλικό σε πλατφόρμες, να βλέπουμε HD περιεχόμενο, να μιλάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ψυχαγωγούμαστε χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές, φανταστείτε τότε τι μπορεί να γίνει στον αθλητισμό.

Ήδη στο εξωτερικό, ο αθλητισμός, όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα, αλλάζει, με το 5G να έχει ενεργό ρόλο σε κάθε δραστηριότητα. Και στο επίκεντρο είναι πρώτα από όλα οι φίλαθλοι, ώστε να απολαμβάνουν μοναδικές στιγμές, βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα.

Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση αισθητήρων σε μπάλες ή καμερών σε διαιτητές/αθλητές, φέρνει τους θεατές ακόμα πιο κοντά στο παιχνίδι - για την ακρίβεια, τους βάζει «μέσα» στο γήπεδο - και τους προσφέρει πληροφορίες και στατιστικά σε πραγματικούς χρόνους, με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση - σχεδόν μηδαμινή θα λέγαμε. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που βλέπεις είτε δια ζώσης, είτε από την τηλεόρασή σου την εξέλιξη ενός αγώνα, μπορείς να διαπιστώσεις ότι το κινητό σου «συγχρονίζεται» απολύτως με τη στιγμή, χάρη στο 5G.

Ειδικά σε ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες διοργανώσεις, οι ιθύνοντες «εκμεταλλεύονται» (με την καλή έννοια) τις καταστάσεις, ώστε να παρέχουν στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο το μάξιμουμ της εμπειρίας μέσα από κάμερες 360 μοιρών, επιτρέποντάς τους να «ντυθούν» στα χρώματα της ομάδας τους, να βγουν φωτογραφία με τον αγαπημένο τους παίκτη από απόσταση, να ακούσουν τι λένε οι αθλητές μεταξύ τους και να ζήσουν ακόμα πιο έντονα κάθε λεπτό

fans

Επιπλέον, πολλές είναι οι ομάδες που, μετά την πανδημία, έχουν διατηρήσει την λεγόμενη «εικονική κερκίδα», κι έτσι μπορείς από τον καναπέ του σπιτιού σου να «μεταφερθείς» στο γήπεδο σε χρόνο dt και να είναι σαν να μην λείπεις. Άλλες, πάλι, επιτρέπουν στους φιλάθλους τους να κάνουν την παραγγελία τους μέσα από ειδικές εφαρμογές, βάζοντας έτσι τέλος στις... ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται στα κυλικεία των γηπέδων.

Από τη νέα γενιά δικτύων επωφελούνται και τα κανάλια (και συνεπώς κάθε θεατής από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη), καθώς με την αύξηση καμερών σε ένα γήπεδο, έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν έναν αγώνα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και να έχουν περισσότερο τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, μεταφέροντας στην οθόνη και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Στην πραγματικότητα, τα αθλήματα και οι παίκτες πρόκειται να εισέλθουν στο ίδιο το σπίτι μέσω της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Δεν θα έχει σημασία αν τα εισιτήρια διαρκείας είναι δύσκολο να αποκτηθούν ή αν ένα γήπεδο είναι απρόσιτο για κάποιους φιλάθλους. Στο μέλλον, κάθε θέση θα είναι η καλύτερη θέση στο σπίτι μέσω της καθηλωτικής τεχνολογίας, η οποία θα γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ του σταδίου και της οικιακής εμπειρίας. Φανταστείτε να προσκαλέσετε φίλους που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου στο σπίτι σας ως avatar για να παρακολουθήσετε τους τελικούς ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος.

gym5gg

Όσον αφορά τώρα τους ίδιους τους αθλητές και τις ομάδες τους, κι εκεί η συμβολή του 5G είναι πολύτιμη. Κι αυτό διότι, τουλάχιστον σε επίπεδο υγείας, φυσικής κατάστασης και προετοιμασίας, ο αθλητής πλέον έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα (smartwatch, smartphone, laptop), τα οποία μπορεί να τα συνδέσει μεταξύ τους και να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του ή οι προπονητές του, την εξέλιξη της υγείας του, την αποκατάσταση από έναν τραυματισμό ή τη διατήρηση του καθημερινού του προγράμματος (αγώνες και προπονήσεις).

Δηλαδή, ο χαμηλός λανθάνων χρόνος των δικτύων 5G δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να συνδέονται με προπονητές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου και να πραγματοποιούν online προπονήσεις με τη χρήση της εικονικής κι επαυξημένης πραγματικότητας (VR & AR). Παράλληλα, καθίσταται αποτελεσματικότερη η μεταφορά των δεδομένων που συλλέγονται από wearables σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας στην αποφυγή τραυματισμών και οδηγώντας σε καλύτερες αναλύσεις της απόδοσής τους, είτε πρόκειται για σωματική (πχ. καρδιακοί παλμοί, βήματα, χτυπήματα, ταχύτητα, κόπωση κλπ.), είτε για ψυχική (πχ. αναγνώριση διάθεσης, ένταση κ.ά.), τόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων, όσο και των προπονήσεων.

Τα αναλυτικά στοιχεία που θα συλλέγονται μέσω των προηγμένων τεχνολογικών μέσων σε συνδυασμό με τα δίκτυα 5G, θα δίνουν τη δυνατότητα στους διοργανωτές και στις ομάδες να προβλέπουν τραυματισμούς και προβλήματα υγείας των αθλητών και των αθλητριών προτού καν συμβούν. Επιπλέον, τυχόν προβλήματα υγείας θα μπορούν να αντιμετωπίζονται ακόμη και εξ' αποστάσεως, αυξάνοντας την προσβασιμότητα της δυνητικά σωτήριας θεραπείας σε περισσότερους αθλητές και αθλήτριες αλλά και θεατές.

Για παράδειγμα, ήδη στο ράγκμπι στις ΗΠΑ τοποθετούνται αισθητήρες στους παίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πιθανής διάσεισης. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και για την ανίχνευση άλλων πιθανών τραυματισμών ή για τη συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς των αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων ή των προπονήσεων. Μέσω των δικτύων 5G και των συσκευών IoT (Internet of Things) θα μπορούν να συλλέγονται σημαντικές πληροφορίες άμεσα και έτσι θα παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στους αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων. Η χρήση αντίστοιχων αισθητήρων για αθλητές κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας!

fan5gg

Η πλήρης ανάπτυξη των δικτύων 5G σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα ψηφιακή εποχή απεριόριστων δυνατοτήτων, με υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, σύντομο χρόνο απόκρισης και μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Oι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ, τα επόμενα χρόνια και αφορούν κυρίως σε ευρυζωνικές υποδομές (5G και οπτικές ίνες), ευνοώντας την ανάπτυξη οικοσυστημάτων πλήρους συνδεσιμότητας.

Μέσα από όλα αυτά, όπως είναι λογικό, βελτιώνεται η εμπειρία σε κάθε επίπεδο κι επιτυγχάνεται η μέγιστη επίδοση και απόδοση σε κάθε τομέα. Η ανάπτυξη του λεγόμενου Internet of Things με τη χρήση εξελιγμένων 5G συσκευών είναι ικανή να φέρει την επανάσταση στο αθλητικό περιβάλλον κι εμείς είμαστε απλά τυχεροί που είμαστε εδώ για να τη δούμε - και να τη ζήσουμε!

@Photo credits: Shutterstock