«Τη σκότωσα γιατί την αγαπούσα»: Το σημείωμα δίπλα στο ημίγυμνο πτώμα του ερωτικού εγκλήματος που άφησε άφωνη την Ελλάδα

Newsroom
«Τη σκότωσα γιατί την αγαπούσα»: Το σημείωμα δίπλα στο ημίγυμνο πτώμα του ερωτικού εγκλήματος που άφησε άφωνη την Ελλάδα
Το μόνο που είπε ο δράστης κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν: «Δεν ήθελα να σκοτώσω την Ειρήνη».

Σαν σήμερα το 1966 ολάκερη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το ερωτικό έγκλημα του 19χρονου ηλεκτρολόγου Χριστόφορου Φαντή, ο οποίος στραγγάλισε την αρραβωνιαστικιά και μέλλουσα γυναίκα του Ειρήνη Ζερβού, η οποία μάλιστα ήταν και έγκυος. Ο φονιάς είχε αφήσει δίπλα στο ημίγυμνο σώμα της κοπέλας ένα σημείωμα που έλεγε «τη σκότωσα γιατί την αγαπούσα», ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η έγκυος κοπέλα δεν έφερε σημάδια αντίστασης.

Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, το ζευγάρι είχε πάει να κοιμηθεί στο σπίτι της μητέρας του δράστη, όταν ο Φαντής στραγγάλισε την Ζερβού με μια ζώνη. Ο λόγος που οδηγήθηκε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη δεν έγινε γνωστός.

Την επόμενη μέρα η αστυνομία συνέλαβε τον Φαντή στα ουρητήρια του Πταισματοδικείου Αθηνών ως ύποπτο για κλοπή, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος παραδέχτηκε το έγκλημα του και ύστερα επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

2

Ο Χριστόφορος Φαντής είχε προβληματικό χαρακτήρα από μικρός. Γιος χωρισμένων γονιών, από τότε που ήταν ακόμα μωρό, μεγάλωσε με τη μητέρα του και με πατριό, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός. Όταν πήγαιναν για μια έξοδο σε κάποιο ταβερνάκι, δεν τον έπαιρνε μαζί γιατί όπως έλεγε έτρωγε πολύ, ενώ μια φορά τον είχε διώξει από το μπαρ που διατηρούσε γιατί είχε πάει μια λάθος παραγγελία.

Ο Φαντής είχε τεθεί δύο φορές υπό την επιμέλεια κοινωνικού λειτουργού επειδή είχε συλληφθεί για κλοπές, ενώ όταν ήταν 14 ετών έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με τους φίλους του. Έτσι άφησε νωρίς το σχολείο και πήγε σε τεχνική σχολή απ’ όπου αποβλήθηκε εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς του.

2

Ο Φαντής από μικρός ήθελε να κάνει οικογένεια, ίσως επειδή δεν είχε γνωρίσει αυτός όπως θα ήθελε και γι αυτό έκανε πρόταση γάμου σε όσα κορίτσια γνώριζε. Τον Ιούνιο του 1965 γνώρισε την πρώτη του κοπέλα, αλλά οι γονείς της δεν τον ήθελαν για γαμπρό. Πήγαν μάλιστα στην αστυνομία ζητώντας να τους προστατέψει και να μην τον αφήνει να πλησιάζει την κόρη τους.

Την επόμενη χρονιά γνώρισε την Ειρήνη Ζερβού για να αποφύγει τις αντιρρήσεις της οικογένειας και να καταφέρει επιτέλους να παντρευτεί, την απήγαγε. Οι γονείς ενέκριναν τελικά το γάμο των παιδιών και οι δύο νέοι συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα στον Άγιο Σώστη.

Οι τσακωμοί μεταξύ του ζευγαριού όμως ήταν συχνοί, με την κοπέλα Ζερβού να εγκαταλείπει πολλές φορές το σπίτι τους. Μετά από κάθε τσακωμό ο Φαντής την παρακαλούσε να γυρίσει πίσω και μάλιστα για να την πείσει είχε κάνει τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας.

2

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ακούστηκαν πολλές εκδοχές για το λόγο που έφτασε στο σημείο να στραγγαλίσει την αρραβωνιαστικιά του:

  • Κάποιοι είπαν ότι ο Φαντής έπαιρνε ναρκωτικά και προωθούσε την κοπέλα στην πορνεία και τη σκότωσε για να μην αποκαλύψει την δράση του.
  • Άλλοι υποστήριξαν ότι εκείνη την ημέρα η κοπέλα του ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της και αυτός τη σκότωσε γιατί δεν ήθελε το παιδί.
  • Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν ότι το ζευγάρι τσακώθηκε το προηγούμενο βράδυ και ο Φαντής τη στραγγάλισε από το φόβο μην τον εγκαταλείψει.

Τα πραγματικά γεγονότα δεν έγιναν ποτέ γνωστά, αφού το μόνο που είπε ο δράστης κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν: «Δεν ήθελα να σκοτώσω την Ειρήνη».

Το δικαστήριο έκρινε τον Φαντή ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 17 ετών.