Το «Χ», της Χαρίκλειας Καβάφη

Newsroom
Το «Χ», της Χαρίκλειας Καβάφη
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Χαρίκλεια Καβάφη» στον πολυχώρο «Vault». Εντυπωσιακή ερμηνεία από την Ασπασία Κράλλη.

Το πάτωμα στρωμένο με λουλούδια. Κάθε δωμάτιο κι ένας κήπος. Κανείς στο σπίτι. Το σακάκι παρατημένο στην πλάτη της καρέκλας. Η βελούδινη ρόμπα, σαν ζώο που κουρνιάζει, δίπλα από το κρεβάτι, στο πάτωμα. Η κατσαρόλα γεμάτη νερό. Κανείς δεν πρόλαβε να ανάψει τη φωτιά. Η υπηρέτρια βγήκε και δεν ξαναγύρισε. Χάθηκε στην σκόνη του κόσμου. Μόνο οι μύγες κυκλοφορούν και δεν έχουν ένα χέρι να τις διώξει, ένα μαντήλι να τις χαϊδέψει. Η κυρία του σπιτιού πήγε στην κάμαρη της και δεν ξαναβγήκε. Οι αναμνήσεις και τα χρόνια την περίμεναν, την πήραν… Νόμιζε ότι ο γιος της, το στερνοπούλι της, ήταν εκεί, ξαπλωμένος στο αφράτο του στρώμα, σκεπασμένος με τα σεντόνια της μαμάς. Λάθος. Στους δρόμους, στους ανθρώπους και στους φάρους του κόσμου τούτου μοίραζε τη ζωή και το κορμί του. Κωνσταντίνος ο Αλεξανδρινός, ο ταπεινός και γλυκός, ο γιός… Αυτός που έγινε ποιητής και ένωσε αιώνες, αυτός που άναψε κεριά στο σκοτάδι του κόσμου, αυτό που πάντα ταξιδεύει και σε μας επιστρέφει. Κανείς δεν τόλμησε να τον ρωτήσει. Κανείς δεν του είπε τι θα άλλαζες… Συγγνώμη για την εισβολή ποιητή, αλλά στο Κ.Π.Κ λείπει ένα γράμμα, το "Χ". Δεν θα χε αντίρρηση, είμαστε σίγουροι. Κ.Π.Χ.Κ λοιπόν. Κωνσταντίνος Καβάφης του Πέτρου και της Χαρίκλειας. Τα λουλούδια κράτησαν το χρώμα τους και εμείς τη Χαρίκλεια Καβάφη!

Κάτι μοναδικό!


Στον πολυχώρο «Vault» συμβαίνει κάτι μοναδικό. Χάνεις την αίσθηση του χρόνου και ο χώρος γίνεται ρευστός, αφήνεσαι σε μονολόγους μοναδικούς και δεν σταματάς να χειροκροτάς ερμηνείες όπως αυτή της Ασπασίας Κράλλη. Υποδύεται τη μητέρα του Κωνσταντίνου Καβάφη και σε 70 λεπτά είναι η μητέρα του ποιητή. Ο μονόλογος «Χαρίκλεια Καβάφη» φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Κοραή Δαμάτη. Το ίδιο και το κείμενο. Η Ασπασία Κράλλη «βουτά» στο υλικό και η μικρή σκηνή γίνεται ο κόσμος όλος! Η ηθοποιός, παρά τα λίγα ιστορικά στοιχεία που έχουμε για το πρόσωπο, μας έδωσε τα πάντα για τη Χαρίκλεια Καβάφη. Αυθαιρεσία δεν υπάρχει, παρά μόνο κατανόηση και σύνδεση με τον χαρακτήρα της. Τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί είναι κομβικά για την εξήγηση της συμπεριφορά της και η σκηνοθετική καθοδήγηση μας προσφέρει τη θέση της στον κόσμο. Η Ασπασία Κράλλη δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Με χάρη και σιγουριά «κεντάει» και φτιάχνει ένα σκηνικό κομψοτέχνημα. Ο μονόλογος της διαθέτει αμεσότητα και το γλυκό βάρος του συναισθήματος. Η γυναίκα που είδαμε στη σκηνή του «Vault» ήταν σίγουρη, επιβλητική και συνομίλησε μαζί μας με απόλυτη ειλικρίνεια.

Σκηνή από Χαρίκλεια Καβάφη

Η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής


Ο Κοραής Δαμάτης, ο σκηνοθέτης, με μερικές απλές κινήσεις έδωσε στην ηθοποιό του τους χώρους να ελιχθεί. Τρεις καρέκλες, σε τριγωνική διάταξη, και μία στην πάνω αριστερή γωνία του σκηνικού. Δυο χαλιά και λουλούδια, πέταλα, σκορπισμένα. Η ροή του λόγου ασταμάτητη, με την Κράλλη να ελέγχει τις διαθέσεις του, και σε κάθε θέση και μια διαφορετική στιγμή. Με εγκράτεια, αξιοπρέπεια και νοσταλγία, η Χαρίκλεια Καβάφη θυμάται της ζωή της. Θυμάται τη σχέση με τον σύζυγο της Πέτρο. Θυμάται τις ιστορικές, πολιτικές, εξελίξεις. Θυμάται την εκτέλεση συνταγών μαγειρικής και τις απώλειες της. Θυμάται τα παιδιά της (εννιά γέννησε) και σημαντικές στιγμές του Κώστα της, του Καβάφη. Το σκηνικό του Παύλου Ιωάννου τη βοήθησε στο χρονικό πήγαινε-έλα, όπως και το κοστούμι. Οι φωτισμοί (Κ. Δαμάτης) διατηρούν το εύθραυστο και το αιχμηρά απαλό του λόγου.
Η Ασπασία Κράλλη αναδεικνύει τη φιγούρα της μάνας και τη συμβολή της στη διαμόρφωση του μεγάλου ποιητή. Φωτίζει την εποχή και πώς αυτή επέδρασε έμμεσα ή άμεσα στον Αλεξανδρινό. Οι συντελεστές της παράστασης ζωντάνεψαν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και αυτό είναι πάντα δύσκολο μα και πολύτιμο. Η ερμηνεία της Ασπασίας Κράλλη είναι σαν το μεθυστικό άρωμα του λουλουδιού. Δεν ξεθυμαίνει ποτέ! Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στον πολυχώρο «Vault». Μη τη χάσετε!

Ταυτότητα παράστασης

«Χαρίκλεια Καβάφη», στο πολυχώρο «Vault» (μέχρι 20/11)

Συγγραφέας-Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικό / Κοστούμι: Παύλος Ιωάννου
Κατασκευή κοστουμιού: Νότα Μπενετάτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Βακχικόν
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στον ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη η Ασπασία Κράλλη

Ημέρες παραστάσεων: Σάβ. 6 μ.μ., Κυρ. 9 μ.μ.

Εισιτήρια: 12, 10 ευρώ.

@Photo credits: Χριστίνα Φυλακτοπούλου