Πρωτοφανές: «Η Κίνα άνοιξε τμήμα στην Αθήνα για να παρακολουθεί Κινέζους πολίτες»

Newsroom
Πρωτοφανές: «Η Κίνα άνοιξε τμήμα στην Αθήνα για να παρακολουθεί Κινέζους πολίτες»
Δημοσίευμα της New York Post αναφέρει πως η Κίνα άνοιξε και στην Αθήνα ειδικό τμήμα για να παρακολουθεί Κινέζους πολίτες.

Δεκάδες αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό, για να παρακολουθεί τους πολίτες της που ζουν εκεί, έχει ανοίξει η Κίνα. Όπως έγινε γνωστό ένα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και τρία στο Τορόντο.

Αν μη τι άλλο μια παράξενη είδηση που διαβάζουμε στην New York Post, καθώς δεν είναι σύνηθες χώρες να ανοίγουν αστυνομικά τμήματα εκτός συνόρων.

Στην Ευρώπη βρίσκονται τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα, με τοποθεσίες σε μέρη όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Αθήνα, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Φρανκφούρτη. Στη Βόρεια Αμερική βρίσκονται επίσης τέσσερις από τους σταθμούς, με τρεις τοποθεσίες στο Τορόντο και μία στη Νέα Υόρκη. Συνολικά, υπάρχουν 54 τέτοιοι σταθμοί σε 30 διαφορετικές χώρες.

Η Κίνα, μέσα από αυτή την επιχείρηση προσπαθεί να «καταπολεμήσει το αυξανόμενο ζήτημα της απάτης και της τηλεπικοινωνιακής απάτης από Κινέζους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό». Παράλληλα, έχουν ως αποτέλεσμα 230.000 Κινέζοι υπήκοοι να «πειστούν να επιστρέψουν στην Κίνα οικειοθελώς» τον τελευταίο χρόνο »αντιμετωπίζοντας ποινικές κατηγορίες».

2

Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί σταθμοί παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό, αν και όλοι αυτοί που αντιτίθενται με αυτό, τονίζουν πως πολλές από τις υπηρεσίες είναι αυτές που παραδοσιακά πραγματοποιούνται από τις πρεσβείες στο εξωτερικό, οπότε στόχος είναι «η ενίσχυση της επιβολής του νόμου της Κίνας κατά ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Οι «αντιφρονούντες» παράλληλα κάνουν λόγο για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα αστυνομικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεθόδων παρενόχλησης και εκφοβισμού, όπως η απειλή των μελών της οικογένειας των πολιτών που έχουν φύγει από την Κίνα. Τονίζουν δε πως οι σταθμοί αυτοί χρησιμεύουν ως κέντρα για τη διάδοση της κινεζικής κυβερνητικής προπαγάνδας και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των απόψεων των Κινέζων υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό.