H σκοτεινή πλευρά του Love Island: Πώς το ριάλιτι συνδέθηκε με τέσσερις αυτοκτονίες

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
H σκοτεινή πλευρά του Love Island: Πώς το ριάλιτι συνδέθηκε με τέσσερις αυτοκτονίες
To ριάλιτι που ετοιμάζεται να προσγειωθεί στην ελληνική τηλεόραση δεν είναι και τόσο αθώο.

Μετά την τεράστια επιτυχία του εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, το Love Island ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αυτή την Πέμπτη, με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου στο τιμόνι της παρουσίασης. Το dating reality στο οποίο πέντε νεαρά αγόρια και κορίτσια μένουν για κάποιες εβδομάδες σε μια τεράστια βίλα στην Τενερίφη έχει καταφέρει ήδη μάλιστα να τραβήξει την προσοχή του Twitter, με αρκετούς χρήστες να αφήνουν καυστικά σχόλια για το περιεχόμενό του πριν καν ξεκινήσει.

Για όποιον δεν γνωρίζει για τι πράγμα μιλάμε, να πούμε ότι πρόκειται για ένα ριάλιτι με πρωταγωνιστή τον έρωτα. Ίσως, έχει και κάποια κοινά στοιχεία με τα Power of Love και Game of Love που είχαμε δει παλαιότερα. Εδώ οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι ζευγαρωμένοι κάθε εβδομάδα. Ο παίκτης ή η παίκτρια, που δε θα έχει βρει το ταίρι του μέχρι τη βραδιά της αποχώρησης, εγκαταλείπει τη βίλα και τίθεται εκτός reality. Η πιο γνωστή εκδοχή του μέχρι σήμερα είναι αυτή της Βρετανίας (από όπου και ξεκίνησε), με τους παίκτες που έχουν πάρει κατά καιρούς μέρος, να έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά τους, αλλά και τους ακόλουθούς τους στα social media.

Δεν ξέρουμε αν το ελληνικό Love Island θα σημειώσει αντίστοιχη τηλεθέαση, είμαστε στη θέση όμως να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο ριάλιτι έχει και σκοτεινή πλευρά. Βλέπετε, κατά τη διάρκεια των ετών προβολής του έχει συνδεθεί με τέσσερις τραγωδίες.

Πιο συγκεκριμένα, δύο πρώην παίκτες (η Sophie Gradon και ο ελληνικής καταγωγής Mike Thalassitis) έβαλαν τέλος στη ζωή τους μετά από δεκάδες επιθέσεις που δέχθηκαν από διαδικτυακά trolls, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη με το τον αγόρι της Gradon, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγο μετά από εκείνη. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά σόκαρε τη Μεγάλη Βρετανία ήταν η αυτοκτονία της επί πέντε σεζόν παρουσιάστριας του σόου, Caroline Flack, η οποία κρεμάστηκε μέσα στο διαμέρισμά της, τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Flack για καιρό αντιμετώπιζε πολλά προσωπικά προβλήματα με τον τότε σύντροφό της, ωστόσο φαίνεται πως τα social media και η υπερπροβολή της μέσα στο Love Island έπαιξαν κι αυτά τα ρόλο τους, με την ίδια να δέχεται διαδικτυακό bullying.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας το Love Island έχει αρνητικό αντίκτυπο στους θεατές του, οι οποίοι αισθάνονται ανασφάλεια για το σώμα τους, βλέποντας μόνο καλλίγραμμα μοντέλα να παίρνουν μέρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παίκτες, που πήραν μέρος στο παιχνίδι δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις και απειλές στα social media, ενώ για κάποιους ήρθαν στην επιφάνεια πολλά ροζ videos από το παρελθόν τους.