Η NASA θα συντρίψει απόψε αστεροειδή στην πρώτη της «αμυντική επιχείρηση» για την προστασία της Γης

Newsroom
Η NASA θα συντρίψει απόψε αστεροειδή στην πρώτη της «αμυντική επιχείρηση» για την προστασία της Γης
Σημαντική μέρα για την ιστορία του διαστήματος και της ανθρωπότητας.

Την πρώτης της «αμυντική επιχείρηση» για την προστασία της Γης θα τολμήσει απόψε το βράδυ η NASA, ώστε να συντρίψει αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη.

Η διαστημική υπηρεσία θα στείλει πάνω του ένα διαστημικό σκάφος με ταχύτητα άνω των 24.000 χλμ/ώρα, προκειμένου να συντρίψει τον μεγάλο διαστημικό βράχο που πέφτει προς την Γη. Θυμίζει αρκετά Hollywood και κάτι από «Αρμαγεδών», αλλά να που συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Αυτή θα είναι η πρώτη δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν οι επιστήμονες της NASA μπορούν να εμποδίσουν τα εξωγενή αντικείμενα που κατευθύνονται προς τη Γη και ενδεχομένως μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.

Τι γίνεται στο ενδεχόμενο που η αποστολή δεν πάει καλά και αποτύχει; Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, καθώς η NASA ανέφερε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως «ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη».

Το διαστημόπλοιο «DART» εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος του είναι ένας μικρός αστεροειδής που ονομάζεται «Δήμορφος», ο οποίος περιστρέφεται γύρω από έναν μεγαλύτερο που ονομάζεται «Δίδυμος».

Τόσο ο «Δίδυμος» όσο και ο «Δήμορφος» πρόκειται να κάνουν σήμερα την πιο κοντινή τους προσέγγιση στον πλανήτη μας εδώ και πολλά χρόνια, περνώντας σε απόσταση περίπου 10,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Εάν όλα πάνε καλά, η πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους και του αστεροειδούς θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:14 GMT (-1:15 Ελλάδας).

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένας τελευταίος ελιγμός από τη NASA, ο οποίος επέτρεψε στην ομάδα πλοήγησης να γνωρίζει τη θέση του αστεροειδούς εντός δύο χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει μειωμένο περιθώριο λάθους για την απαιτούμενη τροχιά του διαστημικού σκάφους προκειμένου να χτυπήσει τον αστεροειδή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ο Lindley Johnson, αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA, είπε: «Είναι μια συναρπαστική στιγμή, όχι μόνο για τον οργανισμό, αλλά και για την ιστορία του διαστήματος και για την ιστορία της ανθρωπότητας, ειλικρινά».