Μητσοτάκης: «Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν» (vid)

Newsroom
Μητσοτάκης: «Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν» (vid)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Council on Foreign Relations για τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕE και στο ΝΑΤΟ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και την οικονομική και φυσική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, μιλώντας στο Council on Foreign Relation, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, και μάλιστα πριν από τρία χρόνια είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο να γίνει μια νέα αρχή.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. «Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την αμφισβήτηση των νησιών μας» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να «παίζει» και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία λέγοντας ότι αναπτύσσεται πέρα από τις προσδοκίες, ενώ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και του χρόνου να αναπτύσσεται, ακόμη κι αν η ευρωζώνη έχει ύφεση, και πρόσθεσε ότι «έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι».

Πρόσθεσε ότι στις εκλογές η ΝΔ θα επικρατήσει, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος αβεβαιότητας στην Ελλάδα, κι αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. Ερωτηθείς τι είναι αυτό ου τον ανησυχεί περισσότερο απάντησε ότι τον ανησυχούν οι τιμές της ενέργειας, όπως όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Σχετικά με τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. «Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

Σε άλλο σημείο, είπε: «Τώρα έχουμε πορεία, το οποίο με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού».