Το DNA από καλαμάκι έλυσε μια υπόθεση δολοφονίας 39 χρόνια μετά (vid)

Newsroom
Το DNA από καλαμάκι έλυσε μια υπόθεση δολοφονίας 39 χρόνια μετά (vid)
Το DNA που βρέθηκε σε ένα καλαμάκι αποκάλυψε την ταυτότητα του δολοφόνου μια νεαρής Αμερικανίδας έπειτα από περίπου 40 χρόνια.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1979, η μαθήτρια λυκείου Μισέλ Μαρτίνκο βρέθηκε μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της στις ΗΠΑ. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το DNA σε ένα καλαμάκι αποκάλυψε την ταυτότητα του δολοφόνου της.

Η Μισέλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίνταρ Ράπιντς της Αϊόβα τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστή ως ένα όμορφο και ταλαντούχο κορίτσι με ενδιαφέρον για το τραγούδι, τις θεατρικές παραγωγές και τον χορό.

Μια μέρα η 18χρονη Μισέλ βρέθηκε μόνη της με το αυτοκίνητο των γονιών της στο εμπορικό κέντρο Westdale για να αγοράσει ένα νέο παλτό. Είχε μαζί της 180 δολάρια και εθεάθη μέσα στο εμπορικό κέντρο εκείνο το βράδυ. Η ώρα είχε περάσει και η Μισέλ δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι της με αποτέλεσμα οι γονείς της να ανησυχήσουν.

Τότε ανέφεραν την εξαφάνισή της στην αστυνομία και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, το αυτοκίνητο της οικογένειας εντοπίστηκε στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου, με το σώμα της Μισέλ μέσα. Είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές και είχε αμυντικά τραύματα, υποδεικνύοντας ότι είχε αντισταθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

Αν και εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της αστυνομίας για πληροφορίες, η έρευνα για την υπόθεση «πάγωσε» αφού τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να υποδείξουν τον δολοφόνο. Έτσι φτάσαμε στο 2006. Η υπόθεση είχε μείνει άλυτη για 27 χρόνια, αλλά η τεχνολογία είχε βελτιωθεί και επέτρεψε σε μια ειδική ομάδα να δημιουργήσει ένα μερικό προφίλ DNA από το αίμα που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος και δεν ανήκε στη Μισέλ. Δυστυχώς όμως, δεν βρέθηκαν αντιστοιχίες.

Μόλις το 2018 μια εταιρεία που ειδικεύεται στο φαινότυπο DNA εισήγαγε το DNA σε έναν ιστότοπο γενετικής γενεαλογίας για να δημιουργήσει ένα οικογενειακό δέντρο και να προσπαθήσει να εντοπίσει την καταγωγή του δείγματος. Αυτή τη φορά επέστρεψε ένα αποτέλεσμα τριών ανδρών συγγενών που ζουν στο Μάντσεστερ της Αϊόβα. Οι άνδρες ήταν αδέρφια και μια εικόνα του υπόπτου που δημιουργήθηκε με το DNA βοήθησε στον αποκλεισμό δύο εξ αυτών. Ο τρίτος που θεωρήθηκε ύποπτος τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Αυτός ήταν ο Τζέρι Λιν Μπερνς, τον οποίον η αστυνομία εντόπισε σε ένα εστιατόριο. Οι αρχές κατάφεραν να αποσπάσουν ένα πλαστικό καλαμάκι που είχε χρησιμοποιήσει και το είχε πετάξει στον κάδο. Το DNA στο καλαμάκι ταίριαζε με το DNA που είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο. Μετά από δίκη δύο εβδομάδων, ο Μπερνς καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού, 39 χρόνια μετά τη δολοφονία της Μισέλ. Δυστυχώς, οι λόγοι πίσω από τη δολοφονία παρέμειναν άλυτο μυστήριο.