Η Αλαμπάμα εισάγει νέο τρόπο εκτέλεσης της θανατικής ποινής: Η υποξία αζώτου

Newsroom
Η Αλαμπάμα εισάγει νέο τρόπο εκτέλεσης της θανατικής ποινής: Η υποξία αζώτου
Η πολιτεία της Αλαμπάμα θα χρησιμοποιήσει μια νέα μη δοκιμασμένη μέθοδο θανατικής ποινής.

Μια νέα μέθοδο εκτέλεσης των θανατοποινιτών ετοιμάζεται να εισάγει η πολιτεία της Αλαμπάμα μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Άλαν Γιουτζίν Μίλερ που καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανθρώπων το 1999 θα μπορούσε να είναι ο πρώτος θανατοποινίτης που εγκαινιάσει τη νέα μέθοδο, εφόσον ο Επίτροπος Διορθώσεων, Τζον Χαμ την εγκρίνει εγκαίρως.

Η νέα μέθοδος θα αποτελεί εναλλακτική λύση στη θανατηφόρα ένεση, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους στις ΗΠΑ από τότε που εισήχθη. Η νέα μέθοδος που είναι έτοιμη να εισαγάγει η Αλαμπάμα, ονομάζεται υποξία του αζώτου.

Η υποξία του αζώτου προκαλεί τον θάνατο αντικαθιστώντας το οξυγόνο με άζωτο στο σώμα και προκαλεί ασφυξία. Η μέθοδος αυτή εγκρίθηκε το 2018 αλλά δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Ο Μίλερ λέγεται ότι επέλεξε τη νέα μέθοδο εκτέλεσης εξαιτίας του φόβου του για τις βελόνες. Το εάν η υποξία του αζώτου είναι διαθέσιμη για να χρησιμοποιηθεί είναι στην ευχέρεια του επιτρόπου. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η απόφαση, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Τζέιμς Χάουτς είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» η νέα μέθοδος να είναι διαθέσιμη για την εκτέλεση του Μίλερ.

Το Τμήμα Διορθώσεων της Αλαμπάμα δεν έχει επιβεβαιώσει αυτά τα σχέδια, αλλά ένας εκπρόσωπος ανέφερε: «Το πρωτόκολλο εκτέλεσης υποξίας αζώτου είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και οι φυσικές τροποποιήσεις του κτιρίου στον θάλαμο εκτέλεσης βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία. Λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα δύο στοιχεία δεν είναι ακόμη σε οριστική κατάσταση και υπάρχουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να μοιραστούμε αυτήν τη στιγμή».

Η νέα μέθοδος εγκρίθηκε επίσης στην Οκλαχόμα και τον Μισισιπή, με προηγούμενους θανατοποινίτες όπως ο Ράσελ Μπάκλιου να κάνουν έκκληση για χρήση της. Ο Μπάκλιου ήθελε να εκτελεστεί από υποξία αζώτου, λόγω ιατρικής κατάστασης. Η προσφυγή του δεν ήταν επιτυχής και εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση το 2019.