Τι ορίζει το βασιλικό πρωτόκολλο για τον διάδοχο της Βασίλισσας Ελισάβετ και η επιχείρηση «ανοιχτή γέφυρα»

Newsroom
Τι ορίζει το βασιλικό πρωτόκολλο για τον διάδοχο της Βασίλισσας Ελισάβετ και η επιχείρηση «ανοιχτή γέφυρα»
Όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να περάσει το στέμμα στον Πρίγκιπα Κάρολο, τον γιο της αποθανούσας Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και αυτόματα ξεκινάει η διαδικασία διαδοχής στον θρόνο και η επιχείρηση «ανοιχτή γέφυρα»!

Από το 2017, η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ετοιμάσει όλα όσα επιθυμούσε να συμβούν μετά τον θάνατό της. Όλο αυτό έχει ονομαστεί «Operation London Bridge» και αναγράφονται οι επιθυμίες της μακροβιότερης Βασίλισσας που άλλαξε 14 πρωθυπουργούς στη Βρετανία και είδε 12 προέδρους των ΗΠΑ.

Το Politico από την πλευρά του παρουσίασε την «Operation Spring Tide», δηλαδή όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να περάσει το στέμμα στον Πρίγκιπα Κάρολο, τον γιο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Βάση αυτού λοιπόν, «τις πρώτες ώρες μετά το θάνατο της Ελισάβετ γίνεται σειρά τηλεφωνικών κλήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα από το Παλάτι, ο Πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και οι ανώτεροι υπουργοί και αξιωματούχοι.

Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού γίνεται από τον ιδιωτικό γραμματέα της εκλιπούσας. Ο ίδιος άνθρωπος μεταφέρει την είδηση και στο Privy Council Office, που συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες εκ μέρους της βασίλισσας».

Οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων ενημέρωσαν τους Υπουργούς με το (έτοιμο) κείμενο «μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας», ζητώντας παράλληλα την διακριτικότητά τους.

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν email από το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: “Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας».

Μόλις διευθετήθηκαν όλα αυτά, τότε το Παλάτι άναψε το «πράσινο φως» για να δοθεί και η επίσημη ανακοίνωση στα media.

Η μέρα θανάτου είναι η D-Day ενώ το διάστημα του εθνικού πένθους ορίζεται στις 10 μέρες.

Οι σημαίες στο Whitehall -περιοχή στην πόλη του Westminster στο κέντρο του Λονδίνου που πάει από την Trafalgar Square προς το Κοινοβούλιο- κυματίζουν μεσίστιες. Κάτι που σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρέπει να γίνει μέσα σε 10 λεπτά για να μην προκληθεί η οργή του κοινού.

Στις τελευταίες διορθώσεις που έκανε η Ελισάβετ στην επιχείρηση «Ανοιχτή Γέφυρα» αφορούσαν τα social media. Ανέφερε ότι με τον θάνατό τη, έπρεπε να «μαυρίσει» η πρώτη σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας και να εμφανιστεί μαύρη 'φάσα' στην κορυφή της ιστοσελίδα της κυβέρνησης (Gov.uk). «Μαύρη φάσα» πρέπει να πέσει και στις σελίδες κυβερνητικών τμημάτων, στα social media.

Η βασιλική οικογένεια είχε την ευθύνη να ενημερώσει για το πλάνο της κηδείας που θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατο, ενώ η Πρωθυπουργός είχε οριστεί ως το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Πριν μιλήσει εκείνη, δεν μπορεί να σχολιάσει κανείς τον θάνατο της Βασίλισσας.

Ο Υπουργός Αμύνης ήταν υπεύθυνος να μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς των όπλων, σε όλους τους σταθμούς, που θα σημάνουν την έναρξη του ενός λεπτού σιγής για το έθνος.

Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσει η συνάντηση του Πρίγκιπα Καρόλου με τον Πρωθυπουργό, δίκην ακρόασης του νέου Βασιλιά. Στις 18.00, ώρα Αγγλίας, ο Κάρολος αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του, σε live μετάδοση και η στέψη του θα γίνει μήνες μετά. Το πότε δεν διευκρινίζεται, ωστόσο η βασίλισσα Ελισάβετ, στέφθηκε τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του πατέρα της.

Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Καρόλου ως Βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα είναι στο ναό, με τις σημειώσεις να αναφέρουν πως είναι χρήσιμο η λειτουργία να φαίνεται “αυθόρμητη”.

Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Westminster και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.

Μια μέρα μετά το θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο, ως το νέο Βασιλιά. Το dress code απαγορεύει τα κοσμήματα και τα μετάλλια.

Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και στις 15.30 αυτός και το υπουργικό συμβούλιο θα πάνε στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθούν με τον νέο Βασιλιά -δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται από τους/τις συντρόφους τους.

Μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν έως τη συμπλήρωση των δέκα ημερών πένθους, είναι η εκκίνηση της περιοδείας του Καρόλου την τρίτη μέρα, η στρατιωτική παρέλαση της πέμπτης μέρας που θα συνοδεύσει το φέρετρο της βασίλισσας από το Μπάκιγχαμ στο Westminster. Την έκτη μέρα θα αρχίσει η Operation Feather που έχει να κάνει με το λαϊκό προσκύνημα -οι πρώτοι που θα επισκεφτούν το χώρο θα είναι οι VIPs- και τη 10η μέρα θα γίνει η κηδεία -και θα είναι αργία.