Μια γυναίκα στις ΗΠΑ κόντεψε να πεθάνει εξαιτίας οργασμού

Newsroom
Μια γυναίκα στις ΗΠΑ κόντεψε να πεθάνει εξαιτίας οργασμού
Ένιωσε δυνατό πόνο στο στήθος της που στη συνέχεια πήγε στην πλάτη της.

Μια καθόλα ασυνήθιστη και πολύ τρομακτική εμπειρία είχε μία 45χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ, η οποία κόντεψε να πεθάνει από οργασμό στην ερωτική πράξη. Πως έγινε αυτό; Υπέστη ρήξη στο τοίχωμα της αορτής της.

Αυτή η περίπτωση παρουσιάστηκε στο περιοδικό American Journal of Case Reports, που διευκρινίζει πως η γυναίκα νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Merit Health Wesley στο Hattiesburg. Όταν έφτασε εκεί, αυτό που είπε στους γιατρούς είναι πως αισθανόταν έντονο πόνο στο στήθος.

Ένα περιστατικό που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους γιατρούς. Η Isidre Vila Costa, πρόεδρος του τμήματος Βαλβουνοπαθητικής και Αορτικής Παθολογίας στην ισπανική καρδιολογία (SEC), εξήγησε ότι «αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση, επειδή το προφίλ των ασθενών στους οποίους συμβαίνει αυτό το είδος αορτικής ανατομής είναι συνήθως άνδρες ηλικίας 60 ετών».

Η 45χρονη γυναίκα εξήγησε ότι είχε σεξουαλική επαφή και ότι στον οργασμό ένιωσε έναν δυνατό πόνο, κάτι σαν «φωτοβολίδα» στο στήθος της, που πήγε στην πλάτη της. Έγιναν αρκετές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από οξύ αορτικό σύνδρομο.

2

Η Δρ Vila Costa σχολίασε ότι «είναι μια σοβαρή παθολογική διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή. Πρέπει να πάει κάποιος στα Επείγοντα αμέσως. Τις περισσότερες φορές που διαγιγνώσκεται δεν έχει σχέση με το φύλο». Από που προκαλείται αυτό; Από το στρες και πυροδοτεί αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων του αορτικού τοιχώματος.

Όταν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να διαθέτουν υψηλό επίπεδο γνώσεων για την ταχεία ανίχνευση και θεραπεία και την πρόληψη επιπλοκών, όπως είναι ο θάνατος. Γι' αυτό στα Επείγοντα υπάρχει ειδικός καρδιολογίας σε περίπτωση που παρουσιαστούν τέτοια περιστατικά.

Η 45χρονη έφτασε στα επείγοντα εφιδρωτική και υπερτασική. Η γυναίκα είπε ότι είχε υπέρταση και ως εκ τούτου είχε συνταγογραφηθεί με ένα φάρμακο, αλλά δεν το είχε πάρει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η γυναίκα παράλληλα γνωστοποίησε ότι κάπνιζε από τα 17 της χρόνια, αν και έκανε περίπου έξι - επτά τσιγάρα την ημέρα. Πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία θώρακα η οποία αποκάλυψε ενδομυϊκό αιμάτωμα του περιφερικού αορτικού τόξου και της κατιούσας θωρακικής αορτής. Εν συντομία, είχε προκληθεί ρήξη των τριχοειδών αγγείων.

2

Έτσι οι γιατροί χορήγησαν στη γυναίκα ενδοφλέβια αντιυπερτασική αγωγή και μετά από το στόμα. Για να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή, ζητήθηκε η γνώμη του καρδιοθωρακοχειρουργικού προσωπικού. Όταν αυξήθηκε η από του στόματος δόση, τα αντιυπερτασικά αποσύρθηκαν και τελικά πήρε εξιτήριο.