Πρωταθλητής το Ηράκλειο στην καλλιέργεια κάνναβης: Από την Αλβανία το 40% που ήρθε στην Ελλάδα

Newsroom
Πρωταθλητής το Ηράκλειο στην καλλιέργεια κάνναβης: Από την Αλβανία το 40% που ήρθε στην Ελλάδα
Η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών – Εθνική Μονάδα Πληροφοριών αποκαλύπτει στοιχεία για την καλλιέργεια κάνναβης στην χώρα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από μερικές ημέρες η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών – Εθνική Μονάδα Πληροφοριών (ΣΟΔΝ-ΕΜΠ), που αποτελείται από τέσσερις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές, δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), της Τελωνειακής Υπηρεσίας (ΤΥ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), και έχει έδρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα το 2021.

Στις 132 σελίδες αναδεικνύονται πολλές λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και την εμπορία κάνναβης στην χώρα.

Κάποια γρήγορα στοιχεία, σύμφωνα με τους αριθμούς, είναι τα παρακάτω...

  • Η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα ήταν 10.362,86 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 4,59% σε σχέση με το έτος 2020.
  • Η αναλογία ακατέργαστης προς κατεργασμένη κάνναβη ήταν 56,93% προς 43,07% αντίστοιχα.
  • Το 40,84% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία.
  • Η ακατέργαστη κάνναβη εισήχθη στην Ελλάδα κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με ΙΧΕ, ΙΧΦ, ΔΧΦ (τύπου κλούβας) και ΔΧΦ (τράκτορας – επικαθήμενο) οχήματα.
  • Σημαντικές ποσότητες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας εισήχθησαν στην Ελλάδα μέσω των λιμένων Πάτρας και Ηγουμενίτσας με ΔΧΦ (τράκτορας – επικαθήμενο) οχήματα.
  • Οι ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης που κατασχέθηκαν στη χώρα κατά το έτος 2021, εισήχθησαν σε ποσοστό 98,3% μέσω θαλάσσης από τον Λίβανο (transit) και σε μικρότερες ποσότητες μέσω των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία και την Τουρκία.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ διακίνησης κάνναβης ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 63%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 23%).
  • Ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα κατά το έτος 2021 ήταν 87.946 τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 71,94% σε σχέση με το έτος 2020.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ που δραστηριοποιήθηκαν στην καλλιέργεια κάνναβης ήταν ημεδαποί (περίπου 56%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 34%).
  • Οι τιμές της ακατέργαστης και της κατεργασμένης κάνναβης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2021 παρέμειναν αμετάβλητες. Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης ξεπέρασε το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι

Ο συνολικός αριθμός των κατηγορηθέντων ατόμων μειώθηκε, επίσης, σε ποσοστό 8,52% σε σχέση με το έτος 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ατόμων τα οποία αναφέρονται στο παρακάτω γράφημα, περιλαμβάνονται κυρίως δράστες που κατηγορήθηκαν για χρήση – κατοχή κάνναβης, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, και πολύ μικρότερος αριθμός διακινητών.

Κατηρογούμενοι


Κατηγορούμενοι

Κατασχέσεις

Όπως φαίνεται και στο προηγούμενο γράφημα, το ποσοστό της κατασχεμένης ακατέργαστης κάνναβης με προέλευση την Αλβανία ήταν 40,84%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό άγνωστης προέλευσης ήταν 28,39%. Σε σημαντικό αριθμό υποθέσεων από αυτές που δεν προέκυψε σαφώς η προέλευση της κάνναβης, αυτή πιθανολογείται ότι ήταν κυρίως η Αλβανία, καθώς οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα ακόλουθα γραφήματα περιλαμβάνονται στοιχεία που αναφέρονται στις κατασχέσεις κάνναβης των Διωκτικών Αρχών, κατά Περιφερειακή Ενότητα και κατά Περιφέρεια.

Χάρτης κατασχέσεων

Η καλλιέργεια

Ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα από τις Διωκτικές Αρχές κατά το έτος 2021 ήταν 87.946 τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 71,94% σε σχέση με το έτος 2020. Αύξηση, επίσης, σε ποσοστό 32,5% διαπιστώθηκε στις κατασχέσεις αυτοφυών δενδρυλλίων.

Καλλιέργεια