Ο πρόεδρος της Σερβίας για το Αντόνοφ: «Όλα καθαρά σαν το δάκρυ, δεν καταλαβαίνω το διάβημα της Ελλάδας»

Newsroom
Ο πρόεδρος της Σερβίας για το Αντόνοφ: «Όλα καθαρά σαν το δάκρυ, δεν καταλαβαίνω το διάβημα της Ελλάδας»
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε στο αεροπλάνο Αντόνοφ που κατέπεσε στην Καβάλα, κουβαλώντας 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

«Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ, δεν καταλαβαίνω το διάβημα της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, για το αεροπλάνο Αντόνοφ που κατέπεσε στην Καβάλα, κουβαλώντας 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς είχε ανακοινώσει ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Είχε προσθέσει πως «όλα έγιναν νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το πιστοποιητικό τελικού χρήστη που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές».

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ για περισσότερα από 20 χρόνια, η Σερβία εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, ειδικότερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα, τα οποία είναι έως και τέσσερις φορές φθηνότερα από τα κανονικά. Επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο καθώς η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη.

Οι ειδικοί στη Σερβία ρωτούν: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»!