Η Βουγιουκλάκη είχε επιδιώξει να κάνει στροφή στην καριέρα της με μια ακατάλληλη ταινία: «Επί δέκα χρόνια νιαουρίζω» (vid)

Newsroom
Η Βουγιουκλάκη είχε επιδιώξει να κάνει στροφή στην καριέρα της με μια ακατάλληλη ταινία: «Επί δέκα χρόνια νιαουρίζω» (vid)
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δέχθηκε να πρωταγωνιστήσει σε μια ακατάλληλη ταινία της εποχής, όμως στο τέλος το μετάνιωσε.

Το 1966 ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας έγραψε τον «Αστερισμό της Παρθένου», ένα κοινωνικό δράμα, το οποίο έθιγε ευαίσθητα ζητήματα εκείνης της εποχής. Επρόκειτο για τη ζωή μιας νεαρής ιερόδουλης της λεωφόρου Συγγρού, η οποία διηγείται σε καθέναν από τρεις διαφορετικούς πελάτες της μια άλλη ιστορία για το πώς κατέληξε σε αυτό το επάγγελμα. Καθεμιά από τις ιστορίες αντιστοιχεί στην πραγματική ζωή άλλων συναδέλφων της.

Για τον ρόλο της πρωταγωνίστριας ήθελε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία ήταν ήδη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, παίζοντας κυρίως την «ναζιάρα» σε κωμικές ταινίες. Όταν ο Τζαβέλλας της έκανε την πρόταση, εκείνη την επεξεργάστηκε και δέχθηκε να πάρει τον ρόλο, καθώς ήθελε να κάνει στροφή στην καριέρα της.

Έτσι σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου 1966, ο Τζαβέλλας και η Βουγιουκλάκη έδωσαν μια κοινή συνέντευξη στις εφημερίδες που μιλούσαν για τη συνεργασία τους. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τζαβέλλα για την νέα του ταινία εκείνος είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή πιστεύω στο ταλέντο της Αλίκης, γιατί κανείς δεν γίνεται κάτι αν δεν έχει και ταλέντο, της ανέθεσα τον ρόλο αυτόν που έχει ιδιαίτερες αξιώσεις και που είμαι πεπεισμένος ότι θα τις αποδώσει η Αλίκη. Σε αυτή την ταινία, η Αλίκη θα υποδύεται ένα απόβρασμα της κοινωνίας, μια γυναίκα του πεζοδρομίου».

Μιλώντας στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» η Βουγιουκλάκη είχε πει: «Έφτασε η ώρα μου και αν όλα πάνε καλά τότε μια νέα καριέρα, την καριέρα της ποιότητας θα αρχίσω στην ελληνική οθόνη. Επί δέκα χρόνια τώρα νιαουρίζω και έδωσα όλο μου τον εαυτό σε αυτά τα νιαουρίσματα. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την ελληνική κωμωδία, μπορώ να πω ότι το φρέσκο ζωηρό κορίτσι με έχει κουράσει πια. Η Αλίκη ως... κατάλληλη» σταματάει. Αρχίζω λοιπόν τις «ακατάλληλες» ταινίες με τον «Αστερισμό της Παρθένου» που έγραψε και θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Τζαβέλλας για λογαριασμό της εταιρίας Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης».

Η Βουγιουκλάκη δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για το νέα στροφή στην καριέρα της, αλλά και την αγωνία της. «Περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα αυτής της ταινίας. Πιστεύω να είναι η αρχή της νέας μου καριέρας». Τελικά υπέκυψε στους φόβους της και δεν ολοκλήρωσε ποτέ την ταινία. Ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα της που είχε κάνει πίσω σε ένα πιο τολμηρό σενάριο. Στο παρελθόν είχε αρνηθεί να παίξει στον «Κατήφορο», με την Ζωή Λάσκαρη να αναλαμβάνει τελικά τον ρόλο.

Λίγο αργότερα ο Τζαβέλλας που είχε γράψει το σενάριο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναλάβει την σκηνοθεσία. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του '70 έδωσε το σενάριο στη Φίνος Φιλμ. Η ταινία γυρίστηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη, με την Ζωή Λάσκαρη να παίρνει για δεύτερη φορά τον ρόλο που είχε αφήσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αίθουσες στις 3 Δεκεμβρίου 1973 και έκοψε 120.010 εισιτήρια, ενώ κατατάχθηκε 5η ανάμεσα σε 44 άλλες ταινίες της ίδιας σεζόν. Στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε πρώτη φορά το 1979, χαρακτηρισμένη ως ακατάλληλη.