Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση της Αμερικής

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση της Αμερικής
Σαν σήμερα το 1776 ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη μητροπολιτική Βρετανία και ονομάστηκαν Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η σπουδαιότερη γιορτή για τους Αμερικανούς, η λεγόμενη «Ημέρα Ανεξαρτησίας». Η 4η Ιουλίου που γιορτάζουν με λαμπρότητα.

Το 1776 ο Τόμας Τζέφερσον διάβασε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και δημιουργήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

Τα σημαντικά γεγονότα της 4ης Ιουλίου

1776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1784: Αντόνιο Αλμέιντα, πορτογάλος φιλέλληνας, που διακρίθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση.

1822: Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης.

1837: Ανοίγει η πρώτη υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του Λίβερπουλ.

1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1911: Ένα τεράστιο κύμα καύσωνα πλήττει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας 380 ανθρώπους σε έντεκα ημέρες και σπάζοντας το ρεκόρ θερμοκρασίας σε διάφορες πόλεις.

1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Κάτω Νευροκόπι Δράμας στον Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

1941: Τα ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς στην ουκρανική πόλη Λβιβ.

1973: Συλλαμβάνεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ από τη Χούντα ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του «Κινήματος του Ναυτικού 1973».

1976: Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από παλαιστίνιους και Γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώνονται, καθώς και ο διοικητής των ισραηλινών κομάντος Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.