Τότε και σήμερα: Η τρομερά άδεια εικόνα του Ντουμπάι το 1980 προκαλεί δέος

Τότε και σήμερα: Η τρομερά άδεια εικόνα του Ντουμπάι το 1980 προκαλεί δέος
Μπορεί τώρα να θεωρείται μία από τις πιο φουτουριστικές πόλεις του κόσμου, ωστόσο πριν από μερικά χρόνια το Ντουμπάι ήταν απλά έρημος.

Το Ντουμπάι είναι η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η πρωτεύουσα του Εμιράτου του Ντουμπάι. Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα ως ένα μικρό ψαροχώρι, ενώ άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα στις αρχές του 21ου αιώνα σε μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη με επίκεντρο τον τουρισμό και τη πολυτελή φιλοξενία.

Το σημείο καμπής ήταν το 1966. Το Ντουμπάι ανακάλυψε πετρέλαιο και άρχισε να το εκμεταλλεύεται εμπορικά τρία χρόνια αργότερα. Παράλληλα, η Βρετανία εγκατέλειψε τον Περσικό Κόλπο στις αρχές του 1971, με αποτέλεσμα το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, σε συνδυασμό με άλλα πέντε Εμιράτα, να σχηματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Πόλεμος του Περσικού Κόλπου του 1990, στον οποίο το Ντουμπάι ως μέρος των ΗΑΕ παρείχε στρατιωτική βοήθεια, ανέτρεψε για λίγο την οικονομία που έδειχνε να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Αυτό κράτησε για μερικά χρόνια, ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας σταθεροποιήθηκε και οδήγησε πολλές ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο Ντουμπάι.

Έτσι, η περιοχή άρχισε να χτίζεται συνεχώς. Ουρανοξύστες, πάρκα, κανάλια, νέοι δρόμοι. Η πόλη άρχισε να εξαπλώνεται με τρομερή ταχύτητα. Το Ντουμπάι έγινε αμέσως γνωστό για τα τεράστια κατασκευαστικά του έργα όπως το Burj Al Arab, το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου, τα Palm Islands, τα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα, το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον πλανήτη και πολλά ακόμα φουτουριστικά πρότζεκτ.

Η εικόνα του το 2022 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ντουμπάι του 1980. Για την ακρίβεια είναι η ημέρα με τη νύχτα και δείχνει πώς μπορεί ο άνθρωπος να μετατρέψει μια άδεια περιοχή, σε μια γιγάντια μητρόπολη.