Η νευρολογική διαταραχή που βασανίζει τον Μπραντ Πιτ: «Κανείς δεν με πιστεύει»

Η νευρολογική διαταραχή που βασανίζει τον Μπραντ Πιτ: «Κανείς δεν με πιστεύει»
O διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ μίλησε ξανά για την προσωποαγνωσία ή «τύφλωση του προσώπου», μια διαταραχή που τον βασανίζει εδώ και χρόνια, κερδίζοντας τη φήμη του αντικοινωνικού.

Δεν έχει συχνά την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτό, αλλά ο Μπραντ Πιτ κατά καιρούς νιώθει την ανάγκη να ξεκαθαρίσει κάτι που δεν έχει επίσημα διαγνωστεί, αλλά είναι πεπεισμένος ότι τον «κυνηγά» εδώ και χρόνια. Μια νευρολογική διαταραχή που του έχει χαρίσει τη φήμη του αντικοινωνικού.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με μισούν επειδή πιστεύουν ότι δεν τους σέβομαι. Υπήρξε μια χρονιά που μόλις είπα ότι θα το αντιμετωπίσω και θα ρωτήσω τον κόσμο πού γνωριστήκαμε, τελικά έγινε χειρότερο. Οι άνθρωποι προσβλήθηκαν ακόμη περισσότερο και ερμήνευσαν το πρόβλημά μου ως αλαζονεία ή εγωπάθεια. Είναι ένα μυστήριο για μένα. Απλά δεν μπορώ να θυμηθώ το πρόσωπο κάποιου ή κάποιας», είπε ο ηθοποιός στο αμερικανικό Esquire το 2013 σχετικά με την προσωποαγνωσία, από την οποία είναι πεπεισμένος ότι πάσχει.

Σύμφωνα με τον Joachim Bodamer, ο οποίος επινόησε τον συγκεκριμένο όρο το 1947, η προσωπογνωσία είναι η επιλεκτική διακοπή της αντίληψης προσώπων και ανάλογα με τον βαθμό επιδείνωσης που υποφέρουν οι ασθενείς, μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το δικό τους πρόσωπο, ένα οικείο πρόσωπο, τα πρόσωπα αγνώστων, ενώ υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πρόσωπο από ένα αντικείμενο.

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την εμφάνιση βλάβης ή επιδείνωσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των νευρικών συστημάτων, τα οποία ελέγχουν την αντίληψη του προσώπου και τη μνήμη. Τα αίτια μπορεί να σχετίζονται με τραύμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή ακόμη να σχετίζονται με ορισμένους όγκους του εγκεφάλου. Η προσωποαγνωσία μπορεί να είναι συγγενής και να συναντάται σε παιδιά με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger.

Η περίπτωση του Μπραντ Πιτ, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, αποτελεί μυστήριο. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια διαταραχή για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Όσοι πάσχουν από αυτή πρέπει να καταφύγουν σε ορισμένες τεχνικές αναγνώρισης, προκειμένου να μετριάσουν το πρόβλημα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό ορισμένοι ασθενείς να ανακτήσουν τις ικανότητές τους, χωρίς όμως να υπάρχει σαφές πρότυπο.

«Κανείς δεν με πιστεύει!», εξομολογήθηκε ο Μπραντ Πιτ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο GQ στην οποία αποφάσισε να μιλήσει ξανά για το πρόβλημά του. «Θέλω να γνωρίσω κάποιον που του συμβαίνει το ίδιο», υπογράμμισε ο γνωστός ηθοποιός.