Moderat στο Gazzetta: Μετά τον κορονοϊό, αναπνέουμε και δημιουργούμε ξανά

Moderat στο Gazzetta: Μετά τον κορονοϊό, αναπνέουμε και δημιουργούμε ξανά
Το συγκρότημα θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο για μια και μοναδική ζωντανή εμφάνιση, το Σάββατο 16 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

Όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν οι καταξιωμένοι Aparrat και Modeselektor αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους.

Σήμερα, οι Γερμανοί σουπερστάρ θεωρούνται από πολλούς το κορυφαίο σχήμα της ηλεκτρονικής μουσικής του 21ου αιώνα.

Το σχήμα των Sascha Ring (Apparat), Gernot Bronsert και Sebastian Szary (Modeselektor) θα παρουσιάσει το νέο, εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show του που θα περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές στιγμές από την ως τώρα πορεία τους.

Moderat

Διαβάστε τη συνέντευξη του Sebastian Szary στο gazzetta.gr:

Πως θα περιέγραφες το νέο άλμπουμ των Moderat, MORE D4TA;

Θα το περιέγραφα ως την πιο αντιπροσωπευτική στιγμή της μπάντας. Αντικατοπτρίζει πλήρως τόσο το σύνολό μας όσο και τον καθένα από εμάς. Δείχνει το χρόνο, τη ψυχή μας και τι συμβαίνει γύρω μας, στο παρελθόν, στο σήμερα και στο μέλλον.

Ας δούμε λίγο το παρελθόν. Στο Βερολίνο το 2017 ανακοινώθηκε μία παύση για τις δραστηριότητες του συγκροτήματος. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Μερικές φορές πρέπει να σταματήσεις ώστε να αλλάξεις κάποια πράγματα. Ερχονται στιγμές που όλα έχουν γίνει για την ώρα. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για μερικά χρόνια αλλά αποφασίσαμε να σταματήσουμε για λίγο και να επιστρέψουμε στα δικά μας project. Το είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν και είπαμε να δούμε τι γίνεται για λίγο με τους Modeselektor και Apparat και έτσι «δραπετεύσαμε». Και φαίνεται πως λειτούργησε.

Ήταν ένα πάντως δημιουργικό διάλειμμα για τους Moderat...

Σίγουρα ήταν περίοδος δημιουργίας. Ήταν ωραίο να αλλάξουμε για λίγο ταυτότητες. Όταν δουλεύουμε ως Modeselektor και Apparat, επιστρέφουμε με τελείως άλλες ταυτότητες και για να γίνει αυτό κάθε καλλιτέχνης θα πρέπει να έχει πολλές διαφορετικές οντότητες. Αλλιώς δεν μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου. Η σκέψη ως ορισμός είναι μία διαδικασία και αυτή.

Και μετά ήρθε η πανδημία. Πως βίωσες το Lockdown;

Στην αρχή όλα ήταν παράξενα. Σκέφτηκα και σκεφτήκαμε ότι είχαμε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο ως μουσικοί. Νομίζαμε ότι τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Αλλά δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ μία πανδημία! Το πρώτο διάστημα, η κάθε μέρα ήταν έκπληξη. Πρώτα μία εβδομάδα, μετά ένας μήνας, μετά μισό έτος και πάει λέγοντας. Ο καθένας μας είχε 2 ασφαλή μέρη, το σπίτι και το στούντιο οπότε πηγαινοερχόμασταν σε αυτά. Πήγαινα με το ποδήλατο στο στούντιο, έφτιαχνα μουσική και μετά γύρναγα πάλι στο σπίτι. Με βοήθησε να δω τη μουσική όπως ποτέ άλλοτε. Δεν μπορούσαμε να πάμε απλά κάποιες μέρες στο στούντιο και μετά σε τουρ και πάλι πίσω. Γινόταν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.

Αυτός ο χρόνος μοιάζει αρκετά γεμάτος για εσάς. Νέο άλμπουμ, παγκόσμια περιοδεία. Είναι αποτέλεσμα του Lockdown;

Ναι, σε μεγάλο βαθμό! Υπάρχει πολλή πληροφορία από εκείνο το διάστημα. Και τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε μετά την απελευθέρωσή μας. Μπορούμε να βγούμε, να επισκεφτούμε μέρη και να γνωρίσουμε κόσμο. Είναι λοιπόν ένα νέο άλμπουμ με νέες εμπειρίες και εντυπώσεις από όσα βλέπουμε. Όταν ακούς άλλωστε το MORE D4TA μπορείς να τις ακούσεις.

Μετά την τελευταία σας συναυλία στην Ελλάδα, αυτή τη φορά έρχεστε στο Ηρώδειο. Γνωρίζετε πράγματα για το χώρο;

Εχω δει μόνο εικόνες αλλά έχω να πω απλά: WOW. Θα είναι ίσως το πιο ιστορικό μέρος στο οποίο θα έχουμε παίξει στην καριέρα μας. Πριν δύο εβδομάδες παίξαμε σε Λυών και Ρώμη αλλά τίποτα δεν θα συγκρίνεται με την ελληνική ιστορία. Κάθε φορά που το σκέφτομαι ότι "σε αυτό το χώρο έχει γραφτεί ιστορία" θυμάμαι ότι σίγουρα πρέπει να μελετήσω πράγματα για το χώρο πριν παίξουμε.

Ένα μήνυμα για το ελληνικό κοινό;

Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε μετά από καιρό. Πάντα έχουμε σπουδαίες αναμνήσεις από εσάς, όποτε παίζουμε σε Αθήνα ή Θεσσαλονική.

Προτιμάς ως πόλη την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη;

Και τις δύο φυσικά. Πρέπει όμως σίγουρα να μείνουμε λίγο παραπάνω σε κάποια από τις δύο πόλεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουμε δει. Άρα προτιμώ... Ελλάδα! Βέβαια, υπάρχουν και τα άπειρα νησιά που έχετε.

Αρα να περιμένουμε μία συναυλία σε ένα ελληνικό νησί;

Φυσικά!