Καλές βουτιές στα… βιβλία!

Καλές βουτιές στα… βιβλία!
Το Gazzetta έψαξε και βρήκε τους τίτλους που μπορούν να σας συντροφεύσουν στην παραλία και όπου αλλού σας κάνει κέφι αυτό το καλοκαίρι.

Το φετινό καλοκαίρι έχει κάτι από τα… παλιά. Συγκεκριμένα κάτι απ’ αυτά που ξέραμε μέχρι το 2019. Ο κορονοϊός, βέβαια, δεν μας έχει αφήσει και καλό είναι να προσέχουμε. Ξέρετε, μάσκες εκεί που πρέπει, συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού… Η τουριστική κίνηση δείχνει αυξημένη και η διάθεση για διακοπές στα ύψη. Ε, λίγο πριν φτιάξατε βαλίτσες ας θυμηθείτε και το βιβλίο. Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και το διαβάζετε παντού: στην παραλία, στο μπαλκόνι του δωματίου, το απόγευμα στην αυλή του παππού, στο πλοίο, κάτω από ένα δέντρο… Για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε προτείνουμε πέντε τίτλους που καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα. Κλασικό, σύγχρονο, αστυνομικό, σατιρικό… Ό,τι κι αν επιλέξετε δεν θα σας απογοητεύσει. Άντε, καλό καλοκαίρι να χουμε.

«Ο έφηβος» (Εκδόσεις Άγρα)


Η γνωριμία με το έργο των μεγάλων κλασικών δεν σταματά ποτέ. Ο Φιοντόρ Ντοστογέφσκι φυσικά δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. «Ο έφηβος» δεν κυκλοφορεί πρώτη φορά, όμως η επανέκδοση του είναι σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός. Η καλαίσθητη παρουσία που του έδωσαν οι εκδόσεις Άγρα, η μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου που με πολύ κόπο ακολουθεί την πολυπλοκότητα του ντοστογιεφσκικού πνεύματος και ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Αρκάντι Ντολγκορούκι, ο έφηβος, κάνουν το βιβλίο εξαιρετική επιλογή για τις διακοπές σας. Μια αριστουργηματική ηθογραφία που συνδυάζει το τραγικό με το κωμικό, μια πεντακάθαρη εικόνα της εφηβικής, ρωσικής ψυχής.

Εξώφυλλο Ο έφηβος

«Οι ναυαγοί του Αυγούστου» (Εκδόσεις Ίκαρος)


Τα καυτά καλοκαιρινά κύματα θέλουν τη δροσιά τους, θέλουν το αστυνομικό τους μυθιστόρημα. Η Ευτυχία Γιαννάκη έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά τα μυστικά του είδους. Σασπένς, ανατροπές, δουλεμένη πλοκή, δράση, αλλά και οξυδερκές κοινωνικό σχόλιο, πολυδιάστατη ανάπτυξη χαρακτήρων, λογοτεχνική μαεστρία που αποτυπώνεται σε μοναδικές φράσεις, στο διάβασμα της ύπαρξης και της κοινωνίας. «Οι ναυαγοί του Αυγούστου» είναι το τρίτο μέρος της «Τριλογίας του βυθού» και από την εισαγωγή ξέρεις ότι δεν θα αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Όλα είναι εδώ: ο κινηματογραφικός ρυθμός, η επικαιρότητα, η διεισδυτική πρόζα και η μεταμορφωτική δύναμη του μύθου.

Εξώφυλλο οι ναυαγοί του Αυγούστου

«Δέρμα» (Εκδόσεις Πόλις)


Αν έχετε βγάλει την «τέλεια» σέλφι, αν έχετε βρει το «τέλειο» φίλτρο και την κατάλληλη πόζα, ξεκουραστείτε. Καθίστε στην ξαπλώστρα και αφεθείτε στην πραγματικότητα του βιβλίου της Βίβιαν Στεργίου. Το «Δέρμα» αποτελείται από ιστορίες που σίγουρα σας ανήκουν, σίγουρα κρατούν κάτι από τον εαυτό σας και σίγουρα θα καταρρίψουν την «τέλεια» σέλφι, σίγουρα θα κάψουν το «τέλειο» φίλτρο και σίγουρα θα ακυρώσουν την πόζα σας. Στο δεύτερο βιβλίο της η Στεργίου «συνομιλεί» με τις ανησυχίες, τις νευρώσεις και τις ελπίδες της νέας γενιάς. Ο λόγος της σε κάνει να νιώθεις άνετα και την ίδια στιγμή σε ξεβολεύει!

Εξώφυλλο Δέρμα

«Να θυμηθώ να παραγγείλω» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)


Ο Στέλιος Μάινας απέναντι σε ένα δύσκολο για την κοινωνία θέμα, την ευθανασία. Ο Στέλιος Μάινας ξέρει πώς κινούνται τα σκοτάδια του ανθρώπου και πού κρύβονται οι ήλιοι του. Ο Στέλιος Μάινας έχει δει τις κορυφές και την άβυσσο του πλάσματος που λέγεται «άνθρωπος». Με προσοχή και λεπτούς χειρισμούς έγραψε αυτό το μυθιστόρημα και η αλήθεια του θέματος ταίριαξε με την ασφάλεια του μύθου. Το ύφος του διαθέτει κάτι το νοσταλγικό και κάτι αληθινά προσωπικό που αγγίζει τον αναγνώστη. Ο Μάινας ξέρει να χειρίζεται τον λόγο, ξέρει τι κουβαλάνε οι λέξεις και μας το δίνει γενναιόδωρα.

Εξώφυλλο Να θυμηθώ να παραγγείλω

«Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη» (Εκδόσεις Διόπτρα)


Βλέποντας το εξώφυλλο χαμογελάς και ξέρεις ότι το χαμόγελο σου δεν είναι τόσο φροντισμένο όσο της πρώτης εικόνας. Ευτυχώς, γιατί τότε θα καταστρεφόταν ο κόσμος και εμείς θα περιμέναμε τα πυροτεχνήματα! Αυτή τη διάθεση -το γεμάτο χαμόγελο- σου βγάζει το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη. Μερικά, σκόρπια, στοιχεία και θα καταλάβετε: Χωριό Πετρόκαμπος, όλο πέτρες και σκορπιούς. Α, και κάτι ακόμη έχει: την υπνοβασία. Μετά το χωριό το γράμμα από τη Γερμανία. Αποστολέας ο Απόστολος Μπουγάς, αστέρας ερωτικών ταινιών. Παραλήπτης ο Πέτρος Μακκαβαίος. Χρειάζεστε κάτι άλλο για να αφεθείτε στο χαμόγελο του Ξανθούλη;

Εξώφυλλο Σανγκάη