Ο πραγματικός λόγος της Μεγάλης Κηδείας Πίτσας στο Μίτσιγκαν (vid)

Newsroom
Ο πραγματικός λόγος της Μεγάλης Κηδείας Πίτσας στο Μίτσιγκαν (vid)
Τον Μάρτιο του 1975 πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την μεγάλη κηδεία πίτσας του Μίτσιγκαν.

Το περίεργο αυτό περιστατικό έγινε πριν από περίπου 50 χρόνια. Στις 5 Μαρτίου 1973 πραγματοποιήθηκε η Μεγάλη Κηδεία Πίτσας στο Μίτσιγκαν σε μια φάρμα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε 30.000 κατεψυγμένες πίτσες Papa Fabbrini. Στο σημείο υπήρχαν μπουλντόζες, οι οποίες έριξαν τις πίτσες σε μια τεράστια τρύπα ύψους 5,5 μέτρων και στη συνέχεια τις κάλυψαν με χώμα.

Μετά την τελετή, ο Ιλάριο Μάριο Φαμπρίνι τοποθέτησε λουλούδια στον τάφο. Συγκεκριμένα έβαλε κόκκινες γλαδιόλες που αντιπροσώπευαν την σάλτσα της πίτσας και λευκά γαρίφαλα για να συμβολίζουν το χρώμα του τυριού. Στη συνέχεια πρόσφερε στους πενθούντες, κομμάτια της πίτσας της επιχείρησής του.

Ο Φαμπρίνι ήταν Ιταλός μετανάστης που μετανάστευσε στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του πατέρα του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε μέρος στον πόλεμο της Κορέας και μετά την θητεία του εγκαταστάθηκε στο Ντιτρόιτ όπου ίδρυσε την δική του επιχείρηση πίτσας, την Fabbrino Pizza. Ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που παρέδιδε φαγητό στους πελάτες της, σύμφωνα με το The Alpena News. Τελικά η επιχείρηση εκτοξεύτηκε όταν άρχισε να πουλάει κατεψυγμένες πίτσες σε τοπικές εγκαταστάσεις.

Το βακτήριο και η μεγάλη καταστροφή

Μια εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων, η Heinz πλησίασε τον Μάριο Φαμπρίνι και του ζήτησε να φτιάξει και να διανείμει τα προϊόντά του στο Οχάιο και τον Μίτσιγκαν. Μέχρι το 1966, η επιχείρηση του Φαμπρίνι άνθιζε και το εργοστάσιό του παρήγαγε χιλιάδες πίτσες καθημερινά. Το 1973 ωστόσο, ο Φαμπρίνι έλαβε καταστροφικά νέα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, που εξέφραζε την ανησυχία του για ένα συστατικό που υπήρχε στις πίτσες της επιχείρησής του.

Τον Ιανουάριο του 1973, υπάλληλοι που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της United Canning στο Οχάιο παρατήρησαν ότι κάποια κουτιά με μανιτάρια είχαν φουσκώσει. Η διόγκωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, σύμφωνα με το Shelf Life Advice, όπως για παράδειγμα λάθος χειρισμό ή υψηλές θερμοκρασίες στην αποθήκευση. Ωστόσο, μια από τις πιο κοινές αιτίες είναι η παρουσία βακτηρίων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακάλεσε τα προϊόντα και δυστυχώς για τον Φαμπρίνι, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούσε στις πίτσες του ήταν από την εν λόγω εταιρεία (United Canning). Διέκοψε αμέσως την παραγωγή και υπέβαλε δείγματα κατεψυγμένων πίτσας για δοκιμή. Σύμφωνα με το Atlas Obscura, οι πίτσες δόθηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου και πέθαναν από υποψία αλλαντίασης.

Έτσι ο Φαμπρίνι ανακάλεσε περίπου 30.000 κατεψυγμένες πίτσες από τις επιχειρήσεις του και αποφάσισε να κάνει μια κηδεία. Ήταν συντετριμμένος διότι φοβόταν ότι θα έχανε όλα για τα οποίο δούλεψε σκληρά τόσα χρόνια. Η ζημιά από τις πίτσες που αποσύρθηκαν από την αγορά ήταν περίπου 30.000 δολάρια, τα οποία στη σημερινή εποχή αντιστοιχούν σε 200.000 δολάρια.

Το μεγάλο λάθος και η μήνυση στην εταιρεία μανιταριών

Στην Μεγάλη Κηδείας Πίτσας του Μίτσιγκαν βρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές του Μάριο Φαμπρίνι, πρόεδροι τραπεζών, μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς ο κυβερνήτης της περιοχής, Γουίλιαμ Μίλικεν. Δύο εβδομάδες μετά την κηδεία, ο Φαμπρίνι έλαβε νέα για τις πίτσες του. Όπως αναφέρει το Atlas Obscura, η Μεγάλη Κηδεία Πίτσας δεν ήταν τελικά απαραίτητη. Τα δείγματα πίτσας δεν ήταν μολυσμένα και τα ποντίκια δεν πέθαναν από αλλαντίαση. Αντίθετα, πέθαναν από κάποιο είδος ασθένειας των ποντικιών.

Παρά τα καλά νέα, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι ανταγωνιστές του Φαμπρίνι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση στην αγορά και δεν εκείνος δεν μπόρεσε να επαναφέρει την επιχείρησή του όπως ήταν. Μήνυσε την εταιρεία μανιταριών και κέρδισε 250.000 δολάρια, με το ένα τρίτο των χρημάτων να πηγαίνει στον δικηγόρο του. Ωστόσο, τα χρήματα που έλαβε δεν ήταν αρκετά για να κρατήσει την επιχείρηση σε λειτουργία. Ο Φαμπρίνι πούλησε τελικά την εταιρεία του τη δεκαετία του 1980 και μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο. Σε συνέντευξή του στο The Alpena News το 2017, ο Φαμπρίνι είπε ότι εξακολουθούσε να φτιάχνει πίτσες στο σπίτι χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν πράσινες πιπεριές, πεπερόνι, αντζούγιες και φυσικά μανιτάρια.