Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ανακωχή των Γάλλων με τους Γερμανούς και η εισβολή των Ναζί στην Σοβιετική Ένωση

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ανακωχή των Γάλλων με τους Γερμανούς και η εισβολή των Ναζί στην Σοβιετική Ένωση
Σαν Σήμερα το 1940, η Γαλλία υπέγραψε ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία, ενώ ένα χρόνο αργότερα, οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση.

Μαύρες εικόνες και μνήμες από την φρίκη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ξυπνά η 22α Ιουνίου, με τη Γαλλία να υποκύπτει στη ναζιστική μηχανή το 1940, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο στρατός του Αδόλφου Χίτλερ εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί που αργότερα θα γνωρίσει ισοπεδωτική ήττα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Ιουνίου

1593: Τα συμμαχικά χριστιανικά στρατεύματα νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Σίσακ.

1633: Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το Ιεροδικείο της Ρώμης αναγκάζει τον Γαλιλαίο Γαλιλέι να αποκηρύξει την άποψή του ότι ο Ήλιος, και όχι η Γη, είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

1662: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

1783: Ένα δηλητηριώδες σύννεφο που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Λάκι στην Ισλανδία φτάνει στη Χάβρη της Γαλλίας.

1837: Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε περισσότερα από 500 κτίρια.

1898: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα.

1940: Η Γαλλία αναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία.

1941: Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση.

1949: Γεννήθηκε η Μέριλ Στριπ, η βραβευμένη με δύο Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός.

1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει με «το χέρι του Θεού» στον αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Αργότερα ακολούθησε το «γκολ του αιώνα» επίσης από τον Μαραντόνα. Η Αργεντινή κερδίζει με 2-1 και στη συνέχεια θα κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο.