Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια γεννήθηκε ο σπουδαίος τραγουδοποιός Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στο χωριό Βάστας Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εκεί (έως τα 7 του) και μερικές εμπειρίες του απ' αυτά τις έκανε τραγούδια, όπως τη «Σφεντόνα».

Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής, όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσε σε ιταλικό στίχο σε διάφορα κλαμπ, το ονόμασε CROSSWORDS.

Άρχισε να τραγουδά ελληνικό τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1972 καταγράφεται η πρώτη επαγγελματική του συμμετοχή σε δίσκο, την «Ελληνική Χώρα» (Land of Greece), όπου ερμήνευσε τα δύο γνωστά τραγούδια Ντιρλαντά και Ο Σταμούλης ο Λοχίας. Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι δικοί του δίσκοι βινυλίου 45 στροφών.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου

1813: Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

1851: Ο Γερμανός μετρ του σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτίδα, μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα» του Άντερσεν.

1905: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964.

1913: Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

1942: Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.

1948: Η δισκογραφική εταιρεία Columbia Records παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο μακράς διάρκειας στο ξενοδοχείο Γουόλντορφ-Αστόρια στη Νέα Υόρκη.

1950: Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας».

1961: Γεννήθηκε ο Μανού Τσάο, Γάλλος τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης.

1982: Ο Τζον Χίνκλεϊ αθωώνεται λόγω ψυχολογικών προβλημάτων για την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μια απόπειρα που έγινε για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, την οποία είχε θαυμάσει στην ταινία «Ο Ταξιτζής».

2001: Πέθανε ο Τζον Λι Χούκερ, Aμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας, από τους σημαντικότερους μουσικούς του ηλεκτρικό μπλουζ. Με το έργο του επηρέασε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, όπως οι Animals και οι Rolling Stones.