Πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα χαρτί Α4; Η απάντηση που δυσκολεύει τους περισσότερους

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα χαρτί Α4; Η απάντηση που δυσκολεύει τους περισσότερους
Αν πιστεύεις ότι γνωρίζεις από τώρα τη σωστή απάντηση, μάλλον έχεις πέσει κι εσύ στην παγίδα.

Κάποια ερωτήματα μπορούν πραγματικά να σε μπερδέψουν. Μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά απλά στη διατύπωσή τους, όμως, αν τα σκεφτείς καλύτερα σίγουρα «κρύβουν» παγίδες. Ένα τέτοιο είναι και το «πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα χαρτί Α4», που είχε στείλει ένας αναγνώστης του επιστημονικού περιοδικού Focus και προκάλεσε διαδικτυακή συζήτηση.

Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό σε μια τέτοια ερώτηση είναι σίγουρα «πολλές». Όμως, αν προσπαθήσεις να το απαντήσεις, διπλώνοντας ταυτόχρονα ένα χαρτί Α4, θα καταλάβεις ότι είναι λίγες. Πολύ λίγες.

Η αλήθεια είναι πως είναι σχεδόν αδύνατον λόγω πάχους και του μεγέθους του χαρτιού να διπλωθεί όγδοη φορά. Σύμφωνα μάλιστα με την απάντηση του Focus, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης στον όγκο του κατά το δίπλωμα, αν κάποιος θεωρητικά κατάφερνε να το διπλώσει 26 φορές (πράγμα αδύνατο), τότε το πάχος του χαρτιού θα ξεπερνούσε το ύψος του Έβερεστ!

Για την ιστορία, το ρεκόρ Guinness στο δίπλωμα χαρτιού το κατέχει η Αμερικανή μαθήτρια λυκείου (το 2002) Britney Gallivan, η οποία κατάφερε να διπλώσει ένα χαρτί μήκους 1.200 μέτρων δώδεκα φορές.