Ο Πούτιν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Τσάρο Πέτρο και απειλεί τη Σουηδία: «Ήρθε ο καιρός να πάρουμε τα εδάφη μας πίσω» (vid)

Newsroom
Ο Πούτιν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Τσάρο Πέτρο και απειλεί τη Σουηδία: «Ήρθε ο καιρός να πάρουμε τα εδάφη μας πίσω» (vid)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι «ο Τσάρος Πέτρος δεν κατακτούσε εδάφη αλλά τα έπαιρνε πίσω» και τόνισε «είναι στο χέρι μας να τα πάρουμε πίσω και να δυναμώσουμε».

Με τον Τσάρο Πέτρο τον Μέγα συνέκρινε τον εαυτό του ο Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάλεξη που είχε με νέους επιχειρηματίες της Ρωσίας, εκτοξεύοντας μάλιστα νέες απειλές προς τη Σουηδία, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να πάρουμε τα εδάφη μας πίσω».

Ο Πούτιν, μιλώντας στην 350ή επέτειο από τη γέννηση του Τσάρου Πέτρου, αναφέρθηκε στον μεγάλο «Βόρειο Πόλεμο», κατά τον οποίο ένας αντισουηδικός συναπισμός, με επικεφαλής τη Μόσχα, συνέτριψε τη σουηδική αυτοκρατορία για να καθιερώσει τη Ρωσία ως μια νέα αυτοκρατορική δύναμη στην Ευρώπη.

«Ο Πέτρος πολεμούσε τη Σουηδία και καταλάμβανε εδάφη», είπε ο Πούτιν στο ακροατήριό του, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, καθώς μιλούσε για την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, γη που κάποτε κατείχε η Σουηδία: «Δεν άρπαζε τίποτα! Τα έπαιρνε πίσω».

2

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα άλλο ιστορικό γεγονός, στη «Μάχη της Νάρβα» που έγινε στη σύγχρονη Εσθονία, λέγοντας: «Γιατί πήγε εκεί (ο Πέτρος); Πήγε εκεί για να πάρει πίσω τα εδάφη μας και να δυναμώσει τη Ρωσία, αυτό έκανε» και συνέχισε: «Είναι στο χέρι μας να τα πάρουμε πίσω και να δυναμώσουμε. Κι αν λάβουμε αυτές τις αξίες ως θεμελιώδεις για την ύπαρξή μας, θα επικρατήσουμε στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε».

Τα λόγια αυτά του προέδρου της Ρωσίας έχουν θεωρηθεί ως μια «κρυφή απειλή» για τις βαλτικές χώρες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας που φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο εναντίον τους μόλις τελειώσει με την Ουκρανία, καθώς και για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, από τη στιγμή που οι δύο χώρες προσπαθούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέβαλαν αιτήσεις για το ΝΑΤΟ, μετά την παρεμπόδιση του Πούτιν να το πράξει αυτό η Ουκρανία και την εισβολή του στα εδάφη της. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ήλπιζαν σε μια γρήγορη ένταξη στην ΒορειοΑτλαντική συμμαχία, αλλά έχουν πέσει πάνω στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που βάζει εμπόδια στην ένταξή τους.

Την ώρα της διάλεξης του Βλάντιμιρ Πούτιν στους νέους επιχειρηματίες, ρωσικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν ασκήσεις εκπαίδευσης στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto επρόκειτο να συναντηθεί με τον βασιλιά της Σουηδίας Carl Gustav XVI και τη βασίλισσα Silvia στο προστατευμένο νησί Åland.

2

Ο Νιινίστο - στενός φίλος του Πούτιν που άκουσε τον Ρώσο ηγέτη να του λέει ότι έκανε «λάθος» κάνοντας αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - ακύρωσε τη συνάντηση και «πέταξε» σπίτι με τη σύζυγό του.

Το Ελσίνκι την ίδια ώρα αρνήθηκε ότι η κίνηση αυτή είχε οποιαδήποτε σχέση με τα σχόλια του Πούτιν ή τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τις χώρες της Βαλτικής που φοβούνται ότι είναι οι επόμενοι στην εμπόλεμη λίστα του Πούτιν.

Η σοκαριστική δήλωση του Πούτιν ότι ανακαταλαμβάνει ιστορικά ρωσικά εδάφη, όπως ερμηνεύει η DailyMail, επιβεβαιώνει με αυτήν, για ποιους πραγματικά λόγους εισέβαλε στην Ουκρανία. Θυμίζει μάλιστα πως η Μόσχα έχει αποκαλέσει την Ουκρανία ένα «ιστορικό ατύχημα» που δημιουργήθηκε από λάθη «σοβιετικών ηγετών» και τα οποία ο Πούτιν «πρόκειται να διορθώσει».