17 Νοέμβρη: Η ταινία για την τρομοκρατική οργάνωση που δεν παίχτηκε ποτέ (vid)

Newsroom
17 Νοέμβρη: Η ταινία για την τρομοκρατική οργάνωση που δεν παίχτηκε ποτέ (vid)
Το 2012 ανακοινώθηκε πως γυριζόταν ελληνική ταινία για την 17 Νοέμβρη η οποία ωστόσο, δεν προβλήθηκε ποτέ.

Για 27 χρόνια η δράση της «17 Νοέμβρη» μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αυτό που ίσως γνωρίζουν ή θυμούνται λίγοι ήταν ότι το 2012 επρόκειτο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η δράση της πιο γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε το γύρισμα της ταινίας για την δράση της «17Ν» είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών διεθνών τηλεοπτικών δικτύων. Παρόλα αυτά και ενώ το τρέιλερ είχε κυκλοφορήσει επίσημα, η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται. Έτσι το «17Ν-Η ταινία» παρέμεινε ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα που έμεινε ανεκπλήρωτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «BHMA», η έλλειψη χρηματοδότησης λόγω κρίσης (και όχι μόνο), οι διαφωνίες για το σενάριο, αλλά και μια αιφνιδιαστική έρευνα του ΣΔΟΕ στην εταιρεία παραγωγής (την περίοδο μάλιστα που προϊστάμενος της υπηρεσίας ήταν ο πρώην εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης που είχε ενεργό συμμετοχή στην υπόθεση της 17Ν) οδήγησαν στην οριστική διακοπή των γυρισμάτων και ενώ είχε ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα της.

Η ανακοίνωση για την παραγωγή της ταινίας είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2012. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ήταν ο Γιώργος Παπαθεοδώρου. Οπως είχε δηλώσει τότε, προετοίμαζε την ταινία από το 2000 (πριν την εξάρθρωση της οργάνωσης) και είχε ήδη μιλήσει με περισσότερα από 100 άτομα που είχαν σχέση με τη δράση ή την έρευνα για τη 17Ν. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αφού ολοκληρώθηκαν οι δύο δίκες.

Βασικές σκηνές της ταινίας ήταν η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975, οι δολοφονίες του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 και του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη το 1989, όπως και η καταδίωξη μελών της οργάνωσης στα Σεπόλια το 1991. Ετοιμαζόταν μάλιστα το γύρισμα της απόπειρας δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά στις 14 Ιουλίου 1992, από τα θραύσματα της οποίας σκοτώθηκε ο διερχόμενος Θάνος Αξαρλιάν. Επίσης, είχαν προγραμματιστεί γυρίσματα στο Παρίσι, όπου έδιναν το «παρών» τη δεκαετία του ’60 ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ενώ υπήρχαν σκηνές σε περιοχή της Θεσπρωτίας από όπου κατάγονται άλλα μέλη της 17Ν. Τέλος, θα γίνονταν εκτεταμένες αναφορές στον τρόπο ανάκρισης του Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Παρόλα αυτά η προαναγγελία της δημιουργίας της συγκεκριμένης ταινίας είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις από κάποια μέλη της 17Ν, οι οποίοι έχουν στείλει σχετικά εξώδικα, ενώ αντιεξουσιαστές απειλούσαν ότι θα κάψουν τους κινηματογράφους όπου θα προβάλλεται το φιλμ. Ενστάσεις είχαν υπάρξει και από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υποστήριζαν ότι η ταινία «δεν θα ασχολείται με τις έρευνες της Αστυνομίας και θα παρουσιάζει τα μέλη της 17Ν ως ιδεολόγους».

Το κόστος της ταινίας υπολογιζόταν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και υπήρχε η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού είχε σημειωθεί και διεθνές ενδιαφέρον. Τα εμπόδια όμως που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα. Ορισμένοι από τους χορηγούς αρνήθηκαν τελικώς να χρηματοδοτήσουν την ταινία για τη 17Ν εκφράζοντας επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος φέρεται να ενδιαφερόταν να επενδύσει στην ταινία ενεπλάκη σε σοβαρή δικαστική υπόθεση.

Παράλληλα, αμέσως μετά την αρχική διαφήμισή της διενεργήθηκε έλεγχος στην εταιρεία παραγωγής και σε άλλες των συντελεστών του φιλμ από πολυμελή ομάδα του ΣΔΟΕ. Επιχειρηματίας που σχετίστηκε με το γύρισμα υποστήριξε ότι «από τις συζητήσεις που είχαμε με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, αυτός ο έλεγχος ίσως δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετος με το γεγονός ότι επικεφαλής στο ΣΔΟΕ ήταν τότε (σ.σ.: ως τον Αύγουστο του 2012) ο κ. Ιωάννης Διώτης, που είχε κεντρικό ρόλο στην έρευνα για τη 17Ν και ο οποίος ίσως δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της εν λόγω ταινίας».

Τους ρόλους ορισμένων από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης θα ενσάρκωναν ο Νίκος Ψαρράς (Δημήτρης Κουφοντίνας), ο Δημήτρης Αλεξανδρής (Σάββας Ξηρός), η Ναταλία Δραγούμη (Αγγελική Σωτηροπούλου), ο Πασχάλης Τσαρούχας (Χριστόδουλος Ξηρός) και ο Ηλίας Λογοθέτης (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος), ενώ τον ρόλο ενός μυστηριώδους «στρατολόγου» της οργάνωσης θα έπαιζε ο Αλέξης Μαρτζούκος.

Το τρέιλερ της ταινίας συνόδευε το εξής κείμενο: «Δείτε το μοναδικό trailer με τα πρώτα γυρίσματα από την πολυαναμενόμενη ταινία «17N The Movie» που θα προβληθεί στις Ελληνικές αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου, ενώ μια μέρα μετά θα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο. Βλέποντας το βίντεο, θα προσέξετε την τέλεια εικόνα και φωτογραφία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες παραγωγές του Hollywood. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η παραγωγή ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στον κόσμο, την DreamWorks Corporation Worldwide».