Πάνω από 200 σχολεία στη Σερβία δέχτηκαν μηνύματα για βόμβα: Όλα έγιναν από το εξωτερικό

Newsroom
Πάνω από 200 σχολεία στη Σερβία δέχτηκαν μηνύματα για βόμβα: Όλα έγιναν από το εξωτερικό
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Σερβίας, 148 σχολεία της Βασικής εκπαίδευσης και 66 σχολεία της Μέσης εκπαίδευσης έλαβαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους που προειδοποιούσαν για βόμβα.

Πάνω από 200 σχολεία δέχτηκαν τηλεφωνήματα στη Σερβία για τοποθέτηση βόμβας, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείου Παιδείας. Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι πως όλα τα μηνύματα προέρχονταν από το εξωτερικό.

Όπως ανακοινώθηκε, 148 σχολεία της Βασικής εκπαίδευσης και 66 σχολεία της Μέσης εκπαίδευσης έλαβαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους που προειδοποιούσαν για βόμβα.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, τα σχολεία έκλεισαν για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν λίγο καιρό, στις 16 Μαΐου, όταν προειδοποιήσεις για βόμβα δέχθηκαν 97 σχολεία του Βελιγραδίου.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν περίπου 1.250 προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, αλλά και γέφυρες.

Οι αποστολείς των μηνυμάτων είναι αδύνατον να εντοπιστούν καθώς στάλθηκαν με κρυπτογράφηση, μέσω δικτύου διακομιστών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η σερβική αστυνομία ζήτησε την βοήθεια της Ιντερπόλ για να μπορέσει να εντοπίσει τους αποστολείς των απειλητικών μηνυμάτων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε πρόσφατα ότι οι προειδοποιήσεις για βόμβα έχουν σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως με το γεγονός ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Πρόκειται για έναν “ειδικό πόλεμο” που γίνεται κατά της Σερβίας.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και οι πιέσεις από το εξωτερικό γίνονται όλο και πιο έντονες», δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες η κ. Μπρνάμπιτς σχολιάζοντας το γεγονός.