Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το «αντανακλαστικό της κρεμάστρας» που έχει γίνει viral (vids)

Newsroom
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το «αντανακλαστικό της κρεμάστρας» που έχει γίνει viral (vids)
Μια τάση στο TikTok θέλει τους χρήστες να βάζουν μια κρεμάστρα στο κεφάλι τους και τότε συμβαίνει κάτι περίεργο.

Viral έχουν γίνει τα βίντεο στο TikTok όπου οι χρήστες βάζουν μια κρεμάστρα στο κεφάλι τους για να δοκιμάσουν το «αντανακλαστικό της κρεμάστρας». Τότε οι άνθρωποι νιώθουν το κεφάλι τους να κινείται μόνο του αργά στο πλάι.

Μπορεί αυτή η τάση να έχει γίνει της μόδας στο TikTok αλλά δεν είναι κάτι νέο. Το φαινόμενο σημειώθηκε σε μια μελέτη το 1991 και ξανά το 2015 σε μια μελέτη με τίτλο: Rate of Hanger Reflex Occurrence: Unnexpected Head Rotation on Fronto-Temporal Head Compression.

Οι συγγραφείς της μελέτης του 2015 έγραψαν : «Όταν το κεφάλι περιβάλλεται με μια συρμάτινη κρεμάστρα ρούχων και συμπιέζεται η μονόπλευρη μπροστινή-κροταφική περιοχή, το κεφάλι περιστρέφεται απροσδόκητα. Καθώς ο μηχανισμός είναι ασαφής, ονομάσαμε προσωρινά αυτό το φαινόμενο ως «αντανακλαστικό κρεμάστρας».

Κρεμάστρα

Η μελέτη χρησιμοποίησε 120 ενήλικες ηλικίας 19 έως 65 ετών, στους οποίους έβαλε μια κρεμάστρα πάνω από τις μετωπο-κροταφικές περιοχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95,8% όσων συμμετείχαν είχαν την αίσθηση της περιστροφής του κεφαλιού.

«Το ποσοστό προσβολής του αντανακλαστικού κρεμάστρας ήταν εξαιρετικά υψηλό και πιθανότατα αντιπροσωπεύει ένα διαδεδομένο φαινόμενο στους ανθρώπους. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το αντανακλαστικό παραμένει άγνωστος», αναφέρεται στο αποτέλεσμα της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το τι προκαλεί το «αντανακλαστικό κρεμάστρας», καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας - μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού ενός ατόμου συστέλλονται ακούσια και μετακινούν το κεφάλι στο πλάι.