Μπάιντεν: «Η σχέση μας βρίσκεται στο απόγειό της»- Μητσοτάκης: «Θα προχωρήσουμε σε αγορά F-35» (vid)

Newsroom
Μπάιντεν: «Η σχέση μας βρίσκεται στο απόγειό της»- Μητσοτάκης: «Θα προχωρήσουμε σε αγορά F-35» (vid)
Ο Τζο Μπάιντεν με γραβάτα με την ελληνική σημαία, μίλησε για την εξαιρετική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό να λέει πως η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, με τους δύο άντρες να θέτουν επί τάπητος, πληθώρα θεμάτων, με κορυφαία την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Μετά την ιδιωτική συνάντηση- μακριά από κάμερες και φώτα δημοσιότητας- Τζο Μπάιντεν (ο οποίος φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία πάνω) και Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που έχουμε αυτή την εκδήλωση. Πέρσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ψηφιακά, λόγω του κορονοϊού, Φέτος γιορτάζουμε τα 201. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις τα δύο κράτη. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση, εργαζόμαστε μαζί και η σχέση μας βρίσκεται στο απόγειό της. Η νέος πρέσβης στην Αθήνα είναι ελληνοαμερικανός, ο κ. Τσούνης.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Είναι μία περίοδος να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η δημοκρατία τώρα κινδυνεύει. Το ξέρουμε και οι δύο λαοί. Αξίζει τη θυσία η δημοκρατία και η ελευθερία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες είχαν μία απάντηση: «όχι» και ενέπνευσε τον κόσμο. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας. Έχουμε δει φρικαλεότητες. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μία φωνή να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Κ. Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ που καλωσορίσατε πρόσφυγες, ήσασταν σημαντικός εταίρος και βοηθήσατε. Καταδικάσετε από την πρώτη στιγμή την εισβολή των Ρώσων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρες, είναι πραγματικό προνόμιο να είμαστε εδώ. Δεκαετίες πριν τον δικό μας αγώνα είσασταν εσύ που μας εμπνεύσατε με τους δικούς σας αγώνες σε αυτό το έδαφος. Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τις αξίες που μας έδωσαν οι προπάτερες μας. Το καθήκον σήμερα είναι ιερό. Υπενθύμιση ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν με τη βία. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε απολυταχικούς ηγέτες ότι θα παταχθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω για την ηγετική σας στάση. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί ΗΠΑ και Ελλάδα για να μειώσουμε την τιμή στην ενέργεια. Πραγματικά το εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις μας είναι στο απόγειό τους. Η αμυντική μας συμφωνία, που επικύρωσε το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν είναι αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και την Αλεξανδρούπολη που μπορεί να αποτελέσει είσοδο φυσικού αερίου.

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο γιατί κανείς δεν θα δεχτεί μία λύση δύο κρατών.
Στη βαλκανική, πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή τους προτροπή. Πάντα θα αναζητούμε ειρηνικούς τρόπους με τους γείτονές μας.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις δείχνοντας πως δεν θα δεχτούμε καμία απειλή στο κράτο μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και ευελπιστούμε να πάρουμε μια μοίρα F-35.

Η οικονομία είναι πιο ισχυρή, ξεπληρώσαμε το χρέος μας, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, επενδύουμε σε νέους τομείς. Η Ελλάδα επέστρεψε κ. Πρόεδρε και σας υπόσχομαι πως το μέλλον είναι μπροστά μας. Πρέπει να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Σας ευχαριστώ που ήσασταν εδώ και αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα. Είπατε πως η Ελληνική κοινότητα σας λέει Μπαϊντενόπουλο. Θα μπορούσατε να σας λένε Μπαϊντενάκι. Είναι καλύτερο.

Η μάχη κατά των απολυταρχιών είναι της γενιάς μας. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για τη φιλοξενία και ελπίζω να επισκεφτείτε την Ελλάδα, το κρατώ σας υπόσχεση».

Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Ακολουθεί δεξίωση στον Λευκό Οίκο με 200 περίπου προσκεκλημμένους.