Ποιος μειωμένος ΕΝΦΙΑ; Έγιναν ακόμα και αυξήσεις: Η συνάρτηση με την αντικειμενική αξία

Newsroom
Ποιος μειωμένος ΕΝΦΙΑ; Έγιναν ακόμα και αυξήσεις: Η συνάρτηση με την αντικειμενική αξία
Πολλοί φορολογούμενοι όχι απλά δεν είδαν το «8/10 θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ» που είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά θα πληρώσουν και περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει- όταν απαριθμεί τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης του- πως «8/10 θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ», ωστόσο μετά εκπλήξεως και με μπόλικη δυσαρέσκεια, πολλοί είδαν πως είχαν ακριβώς το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν ή ακόμα και περισσότερο.

Όχι απλά μείωση λοιπόν, αλλά περισσότερος ΕΝΦΙΑ, οπότε το «8/10 Έλληνες θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ» μάλλον δεν ισχύει…

2

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Γαλάτσι, όπως καταγγέλθηκε στο Gazzetta. Το 2021 ο ΕΝΦΙΑ ήταν (σε 6 δόσεις) 415 ευρώ. Για το 2022 (σε 10 δόσεις) είναι 422 ευρώ. Όχι απλά δεν υπάρχει καμία μείωση, αλλά είναι και παραπάνω. Μείωση θα υπήρχε αν ήταν ακόμη έξι δόσεις (252 ευρώ) ωστόσο με τις 10 δόσεις, ο φορολογούμενος πληρώνει παραπάνω.

Και έρχεται εδώ να προστεθεί στη συνάρτηση η «αντικειμενική αξία». Αυτή ανέβηκε (στο Γαλάτσι εν προκειμένω) από το 1.115 στο 1.600, γι αυτό και η αύξηση, κατά πως φαίνεται.

Η ουσία είναι όμως πως ο καταναλωτής, όχι απλά δεν είδε καμία μείωση, αλλά θα πληρώσει ίδιο ή και παραπάνω ΕΝΦΙΑ, όταν (και) τα καύσιμα έχουν πάει στον Θεό, στην ενέργεια πληρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και στα βασικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις.

* Τα σχετικά έγγραφα της καταγγελίας είναι στη διάθεση του Gazzetta.