Στην Καισαριανή, Γερμανοί εκτελεστές και μελλοθάνατοι γλιστρούσαν και έπεφταν κάτω από τα αίματα των 200 (vid)

Newsroom
Στην Καισαριανή, Γερμανοί εκτελεστές και μελλοθάνατοι γλιστρούσαν και έπεφταν κάτω από τα αίματα των 200 (vid)
Σαν σήμερα το 1945 οι Γερμανοί οδήγησαν 95 πατριώτες για εκτέλεση, ανάμεσά τους και ο αδερφός του Μανώλη Γλέζου, Νίκος.

Πριν καν στεγνώσουν τα δάκρυα για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας των 200 πατριωτών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Ναζιστές, μόλις 10 μέρες μετά, το 1945, το έγκλημα επαναλήφθηκε. Οι Γερμανοί οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα άλλους 92 πατριώτες, ανάμεσα τους και ο αδερφός του Μανώλη Γλέζου, Νίκος.

Η ανατριχιαστική λεπτομέρεια του μεγέθους του εγκλήματος είναι πως ενώ πήγαιναν οι Γερμανοί το πρώτο γκρουπ για εκτέλεση, για να τους στήσουν σε μαντρότοιχο, εκείνοι γλιστρούσαν και έπεφταν κάτω.

Γλιστρούσαν από τα αίματα που είχαν μείνει ακόμα από την εκτέλεση των 200 πατριωτών την 1η Μαΐου. Το αίμα ήταν τόσο πολύ που το χώμα δεν είχε προλάβει να το «πιει». Οι Γερμανοί πήγαιναν να τους σηκώσουν, αλλά γλιστρούσαν και έπεφταν και αυτοί κάτω.

Το σκοπευτήριο είχε γίνει ένα απέραντος κόκκινος λασπότοπος, μέσα στον οποίο γλιστρούσαν και οι Γερμανοί μάρτυρες της εκτέλεσης που καθόντουσαν πίσω από τα πολυβόλα.

Ο Γερμανός αξιωματικός δεν ήξερε τι να κάνει, αφού δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι, ούτε οι πατριώτες ούτε οι Γερμανοί, οπότε αποφάσισε να τους οδηγήσει όλους στην εξωτερική πλευρά του τοίχου. Έτσι ξεκίνησαν οι εκτελέσεις στον εξωτερικό τοίχο, ο οποίος μάλιστα είχε και μια τρύπα, για να βγάζουν τα πτώματα από μέσα προς τα έξω.