Πέθανε ο θρυλικός τατουατζής «Jimmy’s»

Newsroom
Πέθανε ο θρυλικός τατουατζής «Jimmy’s»
Όλα ξεκίνησαν όταν πήρε μια κούρσα με το ταξί έναν Αμερικανό ναύτη που τον ρώτησε, «που μπορώ να κάνω τατουάζ;».

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών, ο θρυλικός tattoo artist Δημήτρης Μαματσής ή όπως ήταν γνωστός στο πανελλήνιο «Jimmy’s». Μιλάμε για τον πρώτο τατουτζή στην Αθήνα, ο οποίος λειτουργούσε το μαγαζί του στο κέντρο της πρωτεύουσας από το 1977.

Ο Μυτιληνιός Δημήτρης, έφυγε για τα καράβια και πήγε στον Καναδά. Κάτω από το σπίτι του στο Τορόντο υπήρχε ένα στούντιο τατουάζ και από εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα σχεδιάζοντας τατουάζ. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το ΄70 αλλά αρχικά έπιασε δουλειά στη γαλλική πρεσβεία και στη συνέχεια πήρε μισή άδεια ταξί και δούλευε ως οδηγός ταξί.

Όταν ερχόταν στο φαληρικό Δέλτα ο αμερικανικός στόλος, οι ναύτες ζητούσαν να κάνουν τατουάζ. Είχε πάρει κούρσα έναν με το ταξί και τον ρωτούσε που μπορούσε να πάει να κάνει και έτσι του ήρθε η ιδέα.

Το 1971 επέστρεψε στον Καναδά για σεμινάρια, αγόρασε τα πρώτα του εργαλεία και όταν επέστρεψε έπιασε δουλειά. Συνέχισε να παίρνει κούρσα τους Αμερικανούς ναύτες με το ταξί και όποιος ρώταγε για τατουάζ τους έλεγε «εγώ θα σου κάνω». Από το 1973 μέχρι το 1977 το έκανε κρυφά, στο σπίτι του και στη συνέχεια άνοιξε στην Πλάκα το πρώτο του στούντιο ταττού.

Το δεύτερο στούντιο το άνοιξε στο Άμστερνταμ και μετά ακολούθησαν Αμβούργο, Κοπεγχάγη, Αγγλία. Τότε δεν υπήρχαν πολλά. Να ήταν 10 στην Ευρώπη και άλλα 10 στις ΗΠΑ.

Από το 1980 και μπαίνοντας στη δουλειά και ο γιος του, τα τατουάζ στην Ελλάδα άρχισαν να διαδίδονται και να ξεκινάνε να «ανθίζουν».

Ο Τζίμης σταμάτησε τη δεκαετία του 90΄, αλλά συνέχισαν τα παιδιά του, ο Παύλος και η Άννα. Το Jimmy’s Τattoo εξακολουθεί να στεγάζεται στην Πλάκα, Αδριανού 72, στον 1ο όροφο.