Σήμερα το απόγευμα το διάγγελμα Μητσοτάκη

Newsroom
Σήμερα το απόγευμα το διάγγελμα Μητσοτάκη
Στις 19:00 θα μεταδοθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τα μέτρα τις κυβέρνησης για το ρεύμα.

Η ώρα των ανακοινώσεων για το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τις υπέρογκες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και της ρήτρας αναπροσαρμογής, έφτασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα, στις 19:00, με τηλεοπτικό του διάγγελμα θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει αφενός πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς, αφετέρου παρέμβαση στη λιανική τιμή μέσα από ένα διαφοροποιημένο σχήμα επιδοτήσεων. Στόχος είναι μέσα από τη διπλή παρέμβαση οι τιμές της λιανικής να προσγειωθούν στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα λίγο πιο πάνω δηλαδή από τους λογαριασμούς του Αυγούστου. Η νέα αυτή παρέμβαση θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Πρακτικά ο στόχος είναι να επιστρέψουν οι λογαριασμοί ρεύματος στα επίπεδα που βρίσκονταν πέρυσι το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια. Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ μελετάται μια ελαφρώς πιο αυξημένη επιδότηση για τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/ MwH. Η κρίσιμη παρέμβαση, όμως, θα αφορά τον Ιούνιο. Εκεί φαίνεται να «κλειδώνει» ένα «πλαφόν» στη χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ η παρέμβαση θα «αδρανοποιεί» τη ρήτρα αναπροσαρμογής.