«Το κοτόπουλο θα γίνει τόσο ακριβό όσο το βοδινό κρέας» λένε οι ειδικοί

Newsroom
«Το κοτόπουλο θα γίνει τόσο ακριβό όσο το βοδινό κρέας» λένε οι ειδικοί
Η τιμή του κοτόπουλου αυξάνεται πλέον πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τιμή κρέατος.

«Το κόστος του κοτόπουλου αυξάνεται σε βαθμό που θα μπορούσε σύντομα να γίνει πιο ακριβό ακόμα και από το βοδινό κρέας, προειδοποιούν οι ειδικοί λιανικής», αναφέρουν στην Αγγλία. Μιλάμε για ένα από τα πιο προσιτά κρέατα, η τιμή του οποίου αυξάνεται πλέον πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τιμή κρέατος.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όλο αυτό είναι μία ακόμη συνέπεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η τροφή του κοτόπουλου παρασκευάζεται κυρίως από σόγια, ηλιέλαιο και σιτάρι, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να είναι οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς ηλιέλαιου (υποπροϊόν του οποίου είναι το ηλιέλαιο) και σιταριού.

2

Ο Steve Murrells, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Co-op και πρώην ανώτερος διευθυντής στην Tesco and Sainsbury's, προειδοποίησε στο φόρουμ διευθυντών The Retail & eCommerce: «Το κοτόπουλο θα μπορούσε να γίνει τόσο ακριβό όσο το βοδινό. Η βιομηχανία κοτόπουλου αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του κόστους των ζωοτροφών. Η πλειονότητα των βοοειδών που εκτρέφονται σε αυτή τη χώρα, τρέφονται με χόρτο και δεν απαιτείται να έχουν ζωοτροφές υψηλής πυκνότητας. Το κοτόπουλο, το οποίο ήταν φθηνό και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, αυξάνεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη».

Το μέσο κόστος του κοτόπουλου αυξήθηκε περίπου 12%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU), το κόστος εκτροφής ενός κοτόπουλου έχει αυξηθεί κατά 50% την ίδια περίοδο.