Οι επιστήμονες προειδοποιούν τη NASA ότι το σχέδιο να μεταδοθεί η θέση της Γης στους εξωγήινους είναι επικίνδυνο (vid)

Newsroom
Οι επιστήμονες προειδοποιούν τη NASA ότι το σχέδιο να μεταδοθεί η θέση της Γης στους εξωγήινους είναι επικίνδυνο (vid)
Η NASA επιδιώκει να μεταδώσει τη θέση της Γης σε εξωτερικό γαλαξία, κάτι που για κάποιους ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο της NASA να μεταδώσει ένα μήνυμα το οποίο θα περιέχει τη θέση της Γης στο διάστημα, θα μπορούσε να προσελκύσει ανεπιθύμητη προσοχή στους εξωγήινους.

Ερευνητές της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ άναψαν ένα μήνυμα εκπομπής, με το όνομα «Φάρος στον Γαλαξία» που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την Γη. Αυτές οι πληροφορίες θα μεταδοθούν στο διάστημα και συγκεκριμένα σε ένα τμήμα του Γαλαξία που προσδιορίζεται ως η πιο πιθανή τοποθεσία, στην οποία μπορεί να βρίσκεται εξωγήινη μορφή ζωής.

Πρόκειται για μια πιο βελτιωμένη έκδοση του μηνύματος Arecibo, το οποίο έστειλε παρόμοιες πληροφορίες στο διάστημα το 1974, χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο. Όμως ενώ το μήνυμα Arecibo περιείχε μόνο βασικές πληροφορίες για τη Γη και την ανθρωπότητα, πλέον με την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορούν να μεταδοθούν πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Alien

Το προτεινόμενο νέο μήνυμα περιλαμβάνει βασικές μαθηματικές και φυσικές έννοιες που προορίζονται να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο μέσο επικοινωνίας, ακολουθούμενο από πληροφορίες για την επιφάνεια της Γης και τις μορφές ζωής που ζουν εδώ. Το μήνυμα περιλαμβάνει επίσης τη θέση του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με άλλα μεγάλα σμήνη αστεριών, μαζί με συντεταγμένες που προορίζονται να βοηθήσουν τις εξωγήινες μορφές ζωής να βρουν τον πλανήτη μας.

Είναι μια τολμηρή κίνηση, αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι από το σχέδιο. Ο Anders Sandberg, ανώτερος ερευνητής στο Oxford's Future of Humanity Institute (FHI), έχει προειδοποιήσει ότι η κοινοποίηση τέτοιων πληροφοριών μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Earth

Μιλώντας στην «The Telegraph», ο Sandberg είπε ότι παρόλο που οι πιθανότητες να φτάσει το μήνυμα σε έναν εξωγήινο πολιτισμό είναι λίγες, οι συνέπειες της επαφής «μπορεί να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο που πρέπει πραγματικά να το λάβετε αρκετά σοβαρά».

Ο Toby Ord, συνάδελφος του Dr Sandberg στο FHI, προέβαλε επίσης παρόμοια επιχειρήματα στο βιβλίο του «The Precipice» του 2020, στο οποίο ανέλυσε τους υπαρξιακούς κινδύνους που σχετίζονται με το μέλλον της ανθρωπότητας. Το κύριο επιχείρημα του Dr. Ord επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε ιδέα να γνωρίζουμε πόσοι ειρηνικοί πολιτισμοί υπάρχουν εκεί έξω.

Alien

Επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Hawking, έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2010, ο καθηγητής Hawking επεσήμανε ότι στη Γη, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτισμών σε διαφορετικά επίπεδα τεχνολογικής προόδου τείνουν να μην λειτουργούν πολύ καλά για την λιγότερο προηγμένη ομάδα.

«Πρέπει μόνο να κοιτάξουμε τον εαυτό μας για να δούμε πώς η έξυπνη ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε», είπε ο καθηγητής Hawking, αναφέροντας την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική.